Fietspad Renesse naar Burgh-Haamstede al hersteld, maar definitieve oplossing moet nog volgen

Het gesloten fietspad op Schouwen is gerepareerd. Begin deze maand sloot het pad omdat het vol zat met gevaarlijke kuilen. Recreatieondernemers uit de buurt schoten de kosten voor en hielpen met de reparaties. Sinds dinsdagmiddag is het klaar zodat het zaterdag weer open kan. Een definitieve oplossing voor de problemen volgt later.
Fietspad Renesse
De laatste reparaties werden dinsdag uitgevoerd © Omroep Zeeland
De kuilen zijn eerst verder uitgediept en daarna met een mengsel van ecoschelpen en cement dichtgestort. In anderhalve dag waren de 75 putten op het bijna drie kilometer lange pad gerepareerd. "Zeven bedrijven hebben financieel en met hand-en-spandiensten samengewerkt", vertelt John Braber namens de ondernemers van Burgh-Haamstede en Renesse.
"Het zegt wel dat het pad voor ons heel erg belangrijk is", vertelt Marieke Braber-Schot van ondernemersorganisatie HISWA RECRON. "Mensen aan de receptie vragen of het pad al open is, dan weet je dat de toeristen er voor komen om erover te rijden."
Fietspad Renesse
Een gerepareerde kuil © Omroep Zeeland
Het fietspad door het oude binnenduingebied geeft een prachtig uitzicht. "Uniek voor Zeeland en zeker ook omdat er wilde koeien en paarden rondlopen", zegt William van der Hulle van Staatsbosbeheer. "Zover kijken zonder een huisje te zien is uniek voor Zeeland."

In september rond de tafel

In 2006 werd het pad aangelegd. Toen reden er nog geen elektrische fietsen rond die de ondergrond extra schade aandoen. Daarom wordt nu gekeken naar een betere oplossing, want anders blijven er kuilen terugkomen en is onderhoud weer snel nodig.
In anderhalve dag waren de 75 putten op het bijna drie kilometer lange pad gerepareerd
Er zijn al gesprekken gevoerd met de gemeente en provincie. "In september gaat een grote groep belanghebbenden rond de tafel zitten om tot een definitieve oplossing te komen", zegt Marieke Braber-Schot. "We hopen Pasen 2023 een oplossing te hebben. Dat is heel snel, maar je moet een datum stellen. Daar gaan we voor vechten."