Iedereen blij met Goese kermis in de binnenstad: 'Het is net jammer van die incidenten'

Meer sfeer, meer mensen en dus ook meer omzet. De kermis van Goes is weer terug in de binnenstad en dat levert vrolijke gezichten op. Er is één maar, want volgens enkele Goese ondernemers trekt de kermis ook verkeerd volk. Vrijdag viel er een gewonde bij een steekpartij en dinsdagmiddag waren er vechtpartijen die de politie met flink wat agenten moest sussen.
Kermis Goes
Kermis op de Markt in Goes © Omroep Zeeland
Gijs Catsman van 'Churos Gijs en Mien' ziet na twee kermisloze jaren eindelijk weer reuring in de stad. "Het brengt veel volk op de been, het geeft gezelligheid en natuurlijk wat meer omzet." Zijn zaak aan de Singelstraat ligt in het hart van het kermisgebied wat zich dwars door de binnenstad slingert. Katsman ziet wel dat het af en toe grimmig is. "Er komt een bepaald publiek op af. Het is maar een paar procent, maar zij verpesten wel de sfeer en dat is zo jammer."
In de Korte Kerkstraat in Goes raakte vrijdagavond een 18-jarige inwoner uit Kapelle gewond door een messteek. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft geen verdachten aangehouden.
Dinsdagmiddag was Katsman getuige van meerdere vechtpartijen. Agenten moesten er aan te pas komen om de ruzies te sussen en hij zag dat er iemand in een politiebus werd afgevoerd. Toch wil hij ook de komende jaren gewoon weer een kermis in de binnenstad van Goes. "Dan wel één zonder agressie, want dit is niet meer leuk.

Verkeerd publiek

Ook een andere ondernemer, die anoniem wil blijven, ziet dat de kermis ook "verkeerd publiek" aantrekt. Hij heeft de afgelopen week al meerdere keren vals geld aangeboden gekregen. "Het zijn groepen. Ze hangen rond en van tijd tot tijd hangt er een gespannen sfeer. Zonder kermis heb je dat niet." De Goese ondernemer is blij dat de kermis weer voor z'n deur staat, maar hij vindt dat er nagedacht moet worden over een veiligere editie in de komende jaren.
Kermis Goes
Hans van Tol bij zijn Turbo Polyp © Omroep Zeeland
Hans van Tol van de Turbo Polyp is blij dat de kermis weer terug is in de binnenstad. "Dit is de plek waar die hoort. Ik vind eigenlijk dat iedere kermis in de binnenstad hoort, want dat maakt het uniek." Volgens Van Tol gaan kermissen op een groot terrein op elkaar lijken. "De sfeer in de stad is heerlijk en ook traditioneel."
De ondernemer stond met zijn attractie de afgelopen jaren bij de Zeelandhallen. Ondanks de beperkingen heeft hij ook daar een goede boterham verdiend. "Maar hier is het echt veel beter. Je hebt mensen die in de stad lopen en het publiek wat speciaal voor de kermis komt blijft volgens Van Tol langer hangen. "De sfeer is veel beter in zo'n binnenstad en dan blijf je automatisch langer."
De kermis in Goes duurt nog tot en met aanstaande donderdag.