Landbouwminister neemt regen mee, maar dat lost droogteprobleem boer Tonco niet op

Zul je altijd zien: komt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer langs om de droogte op je akker te bekijken, regent het de hele dag. Toch lost een enkel buitje de problemen van boer Tonco Padmos uit Scharendijke niet op. Hij kan dit jaar veertig procent minder oogsten. "Het is nu lastig om je boterham te verdienen."
Landbouwminister neemt regen mee, maar dat lost droogteprobleem boer Tonco niet op
Tonco Padmos teelt vlas, suikerbieten, knolselderij, granen, erwten en aardappelen. Als hij de schade aan de aardappelen wil laten zien aan minister Staghouwer graaft hij eerst een natte bovenlaag weg, want daaronder is het kurkdroog. "Kleigrond is normaal gesproken wel vochtvasthoudend, maar het houdt een keer op. De droogte was extreem en voor de aardappelen is het kwaad al geschied", zegt Padmos. "Het heeft woensdag wel geregend, maar voor een aantal percelen is dat te laat. Er zitten vooral minder aardappelen aan één bos."
Minister Staghouwer op bezoek in Scharendijke
Minister Staghouwer op bezoek in Scharendijke © Omroep Zeeland
De droogte lijkt de laatste jaren een structureel probleem te worden. Sinds 2018 heeft Padmos er al last van en toen ging Omroep Zeeland ook op bezoek bij hem. Het maakt het boeren er niet gemakkelijker op. "We oogsten bijna de helft minder en omdat we contracten met prijsafspraken hebben, is de omzet minder. Gelukkig kunnen we de afspraken wel nakomen. Je eerste verdiensten gaan naar de portemonnee van een ander, maar wij moeten ook een boterham verdienen. Dat is lastig", zegt Padmos.
De boeren en minister Staghouwer kijken met een goed gevoel terug op het werkbezoek. Voor en na het bezoek aan de akker is er uitgebreid gesproken over een langdurige oplossing voor dit probleem. Minister Staghouwer: "Ze willen beter water vasthouden en kijken naar de mogelijkheden voor een verbeterde wateraanvoer. Er is natuurlijk genoeg water, alleen niet op de goede plekken. Daar willen ze graag over met mij in gesprek."
Wanneer beide partijen verder met elkaar gaan praten, is nog onduidelijk.