Oekraïners worden gehuisvest in Middelburgs studentencomplex

In het studentencomplex aan de Kanaalweg in Middelburg - in de volksmond beter bekend als het 'LUL-gebouw' - worden Oekraïners opgevangen. In totaal wonen er 34 Oekraïners in 18 appartementen in het complex.
Middelburg LUL-gebouw
Het studentencomplex aan de Kanaalweg © Yvonne Kapaan
Bij de bouw van het studentencomplex ontstond commotie omdat de vorm van de drie gebouwen samen het woord 'LUL' vormen. Waar het eerst de bedoeling was om hier studenten te huisvesten, wonen er nu ook gevluchte Oekraïners. Eind april hebben zij de eerste vijf appartementen betrokken, inmiddels worden er 18 appartementen door hen bewoond.

Sowieso tot juli volgend jaar

Het is nog niet duidelijk hoelang de Oekraïners in het gebouw zullen wonen. Voor nu heeft de gemeente Middelburg de appartementen tot en met juli 2023 gehuurd. Daarna kijkt de gemeente samen met verhuurder Woongoed Middelburg of de huur verlengd kan worden.
Een jaar geleden was er nog sprake van een studentenkamertekort, liet de HZ destijds weten. Er waren meer aanmeldingen voor de hogeschool dan in eerdere jaren en er waren niet voldoende studentenkamers beschikbaar. De hogeschool heeft daardoor vorig jaar ongeveer honderd studenten moeten afwijzen.
Het appartementencomplex is dan ook gebouwd omdat er duidelijk behoefte is aan studentenhuisvesting, aldus Woongoed Middelburg: "In Middelburg zijn er veel meer studenten dan vorig jaar augustus. Zowel van de University College Roosevelt als van de HZ. Maar er is ook veel meer aanbod aan studentenhuisvesting dan vorige zomer; 120 kamers op de voormalige PZEM-locatie en 235 kamers aan de Kanaalweg."

Geen tekort aan studentenwoningen door komst Oekraïners

Doordat er veel meer aanbod aan studentenwoonruimte is, is er volgens Woongoed Middelburg komend studiejaar geen sprake van een kamertekort door de komst van de Oekraïners. "Alhoewel we aan de Kanaalweg 18 appartementen verhuren aan ontheemden uit Oekraïne, zijn er nog enkele appartementen vrij voor last minute studenten. Van verdringen van studenten door ontheemden uit Oekraïne is dus geen sprake", aldus Woongoed Middelburg.
De gemeente Middelburg vangt nu op verschillende locaties Oekraïense vluchtelingen op. Niet alleen aan de Kanaalweg, maar ook in het schoolgebouw aan de Keurhove in Middelburg en in verschillende woningen in Middelburg en Arnemuiden.