Bijna 80.000 kippen en 260.000 eieren vernietigd in Schore door vogelgriep

Een triest gezicht bij het pluimveebedrijf in Schore. Daar werden vandaag zo'n 76.000 kippen geruimd en 260.000 eieren vernietigd. Afgelopen maandag bleken sommige kippen vogelgriep te hebben, daarom moesten alle kippen en eieren geruimd worden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. ChristenUnie-raadslid Andries Jumelet uit buurgemeente Reimerswaal schrikt van de aantallen.
Kippen ruimen in Schore
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vandaag in Schore 80.000 kippen en 260.000 eieren geruimd © Omroep Zeeland
Het was druk op het erf van het familiebedrijf. Terwijl aan de ene kant de grondverzetwagens af en aan reden om de dode kippen uit de stallen te halen en in de containers te doen, werd er aan de andere kant een grote hoeveelheid eieren vernietigd. De containers met eieren en dieren werden voor het transport goed schoongespoten. De familie Jansen, van wie het bedrijf is, stond erbij en keek er aangeslagen naar.

Spannende tijd

Bij de omliggende pluimveehouderijen zit de schrik er ook goed in. Zij hebben hun erven dan ook afgesloten voor anderen. De komende dertig dagen geldt er voor hen een vervoersverbod, tenzij er op een van de andere bedrijven ook vogelgriep wordt geconstateerd. Dat hopen de pluimveehouders te voorkomen door het opschroeven van de hygiëne protocollen. Want te lang op slot is voor niemand goed. Zeker niet voor de dieren.
Pluimveehouder Van der Gun
Pluimveehouderijen in de buurt kijken gespannen naar de situatie in Schore © Omroep Zeeland
Andries Jumelet, ChristenUnie-raadslid in de gemeente, ziet in de recente uitbraak van de vogelgriep een pleidooi voor de hervorming van de intensieve pluimveehouderij. De regelgeving is volgens hem te ver doorgeschoten en de economische belangen zijn leidend. "We worden nu als samenleving gedwongen om een stapje terug te doen", benadrukt hij.

Minder dieren

Jumelet volgt de schaalvergroting in de veehouderij al jaren. Volgens hem laten de uitbraken van het vogelgriepvirus de kwetsbaarheid van de te grote pluimveehouderijen zien. De politicus pleit daarom voor meer onderzoek en vooral voor een andere vorm van landbouw. "Zoveel dieren in een stal, dat kan niet gezond zijn en is zeker niet diervriendelijk", zegt hij.
"Een kleinere productie levert de pluimveebedrijven minder geld op, maar dan hoeven ze tenminste geen tienduizenden kippen af te maken als het misgaat", stelt het raadslid. "Het is ook niet de eerste keer dat de vogelgriep heerst. Het is een structureel en Europees probleem. In Den Haag en Brussel kunnen ze niet meer om de signalen heen, die aantonen dat het ánders moet met de veehouderij."
Dit is een bericht in samenwerking met Streekomroep de Bevelanden.