Oekraïense vluchteling verkoopt schilderijen om revalidatie te betalen

In maart moest de Oekraïense Igor Shvets zijn land ontvluchten vanwege de oorlog. Hij kwam terecht in Sint-Annaland. Daar exposeert hij nu met zijn schilderijen in Streekmuseum de Meestoof. Igor is deels verlamd en spaart geld bij elkaar voor revalidatiebehandelingen. Met de verkoop van de schilderijen hoopt hij dat voor elkaar te krijgen.
Igor Shvets
Igor Shvets uit Oekraïne © Omroep Zeeland
"We hadden tekenspulletjes gehaald. Eigenlijk voor de kinderen, maar Igor ging ook aan de slag", vertelt Carina Droogendijk uit Sint-Annaland. Samen met andere vrijwilligers uit het dorp helpt zij de vluchtelingen die in opvanglocatie De Annewas wonen. "Maar we zagen gelijk dat Igor veel beter schilderde." Shvets had namelijk al heel wat ervaring met penselen. Van beroep beschilderde hij ornamenten, iconen en muurschilderingen in kerken.
"Ik schilder zelf ook, dus ik ben gelijk naar huis gegaan om meer spullen te halen. Waar ik zelf op les zit, heb ik het ook verteld. Daar hebben ook heel veel mensen spullen voor hem uitgezocht, dus hij kan nu wel even vooruit", vertelt Droogendijk.

Sparen voor revalidatie

Shvets liep vijf jaar geleden een dwarslaesie op bij een ongeluk tijdens het zwemmen. Hij zit in een rolstoel en heeft geen kracht in een van zijn handen. "Die wil hij terugkrijgen met revalidatiebehandelingen, maar in Oekraïne moet hij die zelf betalen", legt Droogendijk uit. "Zijn familie heeft dat geld niet, dus hij hoopt het geld met de verkoop van schilderijen bij elkaar te sprokkelen."
"De schilderijen zijn heel divers", benoemt Droogendijk. In de tentoonstelling prijken boerinnetjes, Amsterdamse grachtenpandjes en een vrouw in een veld vol klaprozen. Maar ook een soldaat, geflankeerd door de geesten van zijn vrouw en dochtertje. Op zijn telefoon laat Shvets nog meer schilderijen zien: een krijsende vrouw omringd door ontploffingen, een vrouw in traditionele Oekraïense kleding tegen een achtergrond van flats waar rook uit opstijgt.
"Het is voor de helft echt, voor de helft mijn eigen dromen", legt Shvets uit in het kleine beetje Engels dat hij heeft leren spreken sinds hij in Nederland woont. "Soms zoek ik foto's op, op het internet. Maar ik verzin ook veel zelf", vertelt hij. "Ik schilder het liefste vrouwen in de natuur, dat vind ik de interessantste beelden."
Beluister het radioverslag
Piet van Dijke, locatiemanager van streekmuseum De Meestoof, is blij dat hij met de expositie een steentje kan bijdragen aan het doel van Shvets. Daarnaast hoort ook deze kunst juist in het streekmuseum, vertelt hij: "Igor is iemand die hier in deze gemeenschap woont. Dan vinden wij het onze plicht als museum om ook zo iemand hier een plaats te geven. Hij is misschien een tijdelijke inwoner, maar toch van onze gemeenschap."
Van Dijke ziet het publiek positief reageren op de schilderijen. "Er zijn er al drie verkocht en hij heeft ook al een aantal opdrachten binnen van mensen die graag een foto nageschilderd willen hebben. Mensen vinden het geweldig."