Lerarentekort in Zeeland houdt nog zeker een paar jaar aan

De krapte in het onderwijs houdt in Zeeland in ieder geval de komende jaren nog aan. Dat meldt het UWV. Vooral voor de exacte vakken en talen zijn weinig leraren te vinden, schrijft de uitkeringsinstantie. In 2026 zijn er in Zeeland vijftig voltijdsbanen niet in te vullen, verwacht het UWV.
Leeg klaslokaal basisschool
Een leeg klaslokaal © Omroep Zeeland
Het tekort aan leraren houdt onder meer aan omdat het aantal beschikbare docenten terug loopt. In juli 2022 kregen in Zeeland 47 docenten en onderwijsassistenten een WW-uitkering van het UWV. Dat is 34 procent minder dan in juli 2021. In diezelfde periode nam het aantal vacatures voor deze beroepen met 57 procent toe.

Overstappers

Scholen zullen dus nieuwe mensen moeten verleiden om leraar te worden. Een van de mensen die de overstap naar het onderwijs gemaakt heeft, is Wilco van Helleman. De 50-jarige Middelburger werkte vanaf zijn vijftiende in de horeca. "Dat was eigenlijk nooit een probleem, tot ik in de coronatijd tot twee keer toe mijn baan kwijt raakte", legt Van Helleman uit. "Toen had ik wel het gevoel dat er iets moest gebeuren."
Van Helleman dacht al langer aan een overstap van achter de bar naar voor de klas, maar dat viel - ondanks het tekort - toch niet mee. "Er staan wel heel veel vacatures open, maar waar vind je die dan?!", legt hij z'n worsteling uit.
Daarnaast had hij niet de papieren om voor de klas te staan. Daarom volgt hij nu een opleiding in Eindhoven. Ondertussen heeft hij wel al zijn plek voor de klas gevonden bij een school in Terneuzen. Hij raadt iedereen aan om over te stappen naar het onderwijs. "Het geeft zo veel voldoening", zegt hij gepassioneerd. "En het werken met die jonge kinderen houdt jezelf jong."