Een bandje hier, een schroefje daar, gratis fietscontrole bij de Westerschelde Ferry

Fietser konden vandaag hun fiets gratis laten checken bij de Westerschelde Ferry. Aan de Vlissingse kant stonden drie vrijwilligers van de ANWB om schroefjes aan te draaien, bandenspanning te controleren en banden te plakken. Maar ze staan er ook met advies.
Een bandje hier, een schroefje daar, gratis fietscontrole bij de Westerschelde Ferry
Piet Hamelink uit Wissenkerke is een van de vrijwilligers. "We controleren alles dat met de fiets te maken heeft." Een lage bandespanning is volgens Hamelink vooral slecht voor de elektrische fietsen. Die gaan dan meer energie verbruiken en moeten eerder weer opladen. Ook geven ze advies over de hoogte van het zadel en een juiste fietshouding.

Veel toeristen

De vrijwilligers treffen eind van de ochtend vooral veel Belgische toeristen. "We proberen ze zo snel mogelijk te helpen en hoeven dan geen extra reclame te maken voor de ANWB." De controle lost alleen kleine gebreken op en Hamelink constateert ook dat de meeste fietsen in goede staat zijn. "Alleen de bandenspanning, daar let niet iedereen heel goed op."
De fietsers die hun rijwiel laten checken zijn blij met de gratis controle: "Ik laat hem checken voor de zekerheid", zegt een mevrouw uit België. Een andere fietsster uit België laat de fiets controleren omdat hij waarschijnlijk niet helemaal in orde is: "Ik denk dat mijn banden wat harder opgepompt hadden mogen zijn voor vertrek, maar nu is het in orde."

Toekomstmuziek

Het fietsvoetveer en de ANWB trekken samen op bij de controle. De ANWB levert de mensen en de middelen, het fietsvoetveer zorgt voor de plek en de koffie. Wat Ferry-directeur Wiljan Vloet betreft is dit het begin van een grotere samenwerking omdat de ANWB volgens hem inziet hoe belangrijk het fietsvoetveer is. "We zijn aan het kijken hoe we elkaar kunnen versterken." Hoe ze dat willen gaan doen is nog niet duidelijk. "Misschien een ANWB-punt bij de ferry, of vaker dit soort controles of aan boord", denkt Vloet hardop. "Je kunt 101 projecten daaraan koppelen."

Uit de vaart

Morgenochtend varen er vanwege onderhoud de veerboten even niet. Duikers gaan de algenlaag rondom de koelers aan de onderkant van de boot schoon spuiten om te voorkomen dat er, zoals eerder deze maand, een probleem met de koeling optreedt. Daarom komen de afvaarten van de Prinses Maxima van 10.18 en 11.18 uur vanuit Vlissingen en 10.48 en 11.48 uur vanuit Breskens vervallen. De Westerscheldeferry NV denkt dat er vanaf 12.18 uur weer volgens de dienstregeling wordt gevaren.
Fietsen controleren Ferry
Fietsen worden gecontroleerd bij de Westerschelde Ferry © Omroep Zeeland