Strandgangers trekken zich niks aan van dode vogels: 'Ze leggen hun handdoekje naast een stervend dier'

Bezoekers van de Zeeuwse stranden houden amper rekening met de dode vogels met vogelgriep die daar liggen. Volgens Stichting Dierenwelzijn Walcheren leggen mensen hun handdoekje naast een stervend dier, of laten ze hun hond met een dode vogel rondlopen. Er staan waarschuwingsborden, maar daar trekken maar weinig strandgangers zich wat van aan.
vogelgriep 2022 dierenambulance yerseke moer
Opruiming van de dode dieren met vogelgriep © Omroep Zeeland
Volgens Jolanda Lichtenberg van Dierenwelzijn Walcheren worden er iedere dag nog zo'n 100 dode, of zieke vogels van de stranden gehaald. Dat gebeurt in witte beschermingspakken die worden gebruikt om niet ziek te worden. "Het schrikt de mensen niet af. Ze zijn niet doordrongen dat de vogelgriep besmettelijk kan zijn voor mens en dier."

'Hond met karkas in de bek'

Lichtenberg ziet dat mensen toch gewoon gaan zwemmen tussen de dode beesten. "Soms zien we mensen zitten naast een stervende vogel. Ik zou er niet naast gaan zitten." Ook zien opruimers van de stichting nogal eens honden met een karkas van een dood dier in de bek, waarbij de eigenaren niet ingrijpen.
Sinds een aantal weken hangen er posters bij strandovergangen in de gemeente Vlissingen, Veere en Borsele. Daarop staat dat je honden aan de lijn moet houden en je de vogels zeker niet moet aanraken. De poster, die ook in het Duits is vertaald, wordt blijkbaar slecht gelezen. Het advies is om vooral afstand te houden tot de dode of zieke dieren.