Vlissinger krijgt zes jaar cel en tbs voor Russisch roulette

Een 30-jarige Vlissinger moet zes jaar de gevangenis in en krijgt tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Middelburg acht bewezen dat de man minstens drie keer een deels geladen revolver in de mond van een Oostburgse kennis duwde. Hij zou daarbij enkele keren de trekker hebben overgehaald, als een soort Russisch roulette.
Een revolver met munitie, foto ter illustratie
Een revolver met munitie, foto ter illustratie © ANP
Het incident gebeurde op 10 juni vorig jaar. Voor de Oostburger was het een traumatische ervaring. De verdachte stopte de geladen revolver in zijn mond en haalde de trekker over. Naast poging tot doodslag is de Vlissinger ook veroordeeld voor bedreiging en vrijheidsberoving.

In scene gezet

Het verhaal van de verdachte dat alles in scene was gezet, in samenspraak met het slachtoffer, om een filmpje te maken, gelooft de rechtbank niet. Tijdens de rechtszaak verklaarde de verdachte dat het slachtoffer op de hoogte was en geen gevaar liep. De rechtbank ziet dat anders. De verdachte was onder invloed van alcohol en cannabis en handelde niet met aandacht, rust en precisie waardoor er een aanmerkelijke kans was dat het slachtoffer dodelijk gewond zou raken.
Hoewel de verdachte niet heeft meegewerkt aan gedragskundige onderzoeken, blijkt volgens de rechtbank uit eerdere rapportages dat hij aan een geestelijke stoornis lijdt en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens zijn daad.

Smartengeld en contactverbod

Naast de zes jaar cel en tbs met dwangverpleging, moet de 31-jarige man ook 17.500 euro smartengeld aan het slachtoffer betalen en mag hij de komende twee jaar geen contact opnemen met hem.