Schoorsteenvegers zijn door gestegen gasprijzen allesbehalve verstoken van werk

Het is hartje zomer en dus duurt het nog een tijdje voordat mensen weer met een warme chocomel voor een knisperend haardvuurtje zitten. Toch komen schoorsteenvegers nu al om in het werk. Door de stijgende gasprijzen kiezen mensen voor een andere warmtebron: een 'ouderwetse' houtkachel. En om die te kunnen gebruiken, is een schone schoorsteen natuurlijk een must.
Schoorsteenvegers hebben het - ook in de zomer - druk
Schoorsteenveger Knud van Eijck merkt dat het veel drukker is dan voorgaande jaren. "We hebben er veel nieuwe klanten bijgekregen. Het gaat dan om mensen die een nieuwe houtkachel hebben gekocht, maar van wie de schoorsteenpijp jarenlang niet is gebruikt. Dan worden wij ingeschakeld." Ook is er een groep mensen die de houtkachel na jaren weer heeft afgestoft. "Om brand te voorkomen moet de pijp dan natuurlijk worden gereinigd."

Bomvolle agenda

De populariteit van houtkachels zorgt ervoor dat Van Eijck in de zomer al begint met de jaarlijkse schoonmaakrondes, anders zou hij mensen die jarenlang klant zijn misschien moeten teleurstellen. "De meeste mensen bellen natuurlijk pas als ze de haard of kachel weer willen aansteken, in het najaar. Maar dan ben je eigenlijk al te laat. Tot januari volgend jaar staat de agenda al vol met afspraken."
stil-schoorsteenveger
Schoorsteenveger Knud van Eijk aan het werk © Omroep Zeeland
Uiteraard is hij blij met zijn nieuwe groep klanten, die in de hoop op kostenbesparing uitkomt bij een houtkachel. "Maar die mensen moeten wel beseffen dat ze met vuur bezig zijn. Je moet weten dat je niet zomaar alles, zoals nat hout, in de kachel kunt gooien.
"Het is wel bemoedigend dat ze in elk geval de schoorsteen laten reinigen, het grootste deel van de schoorsteenbranden komt door een niet goed doorlopende pijp. Als je het verstandig doet, heeft ook de buurt er geen last van."