Zeeuws Kampioenschap Ringrijden: 'Dit zijn trekkers van formaat'

Rick Eckhardt uit Serooskerke (W) van de afdeling Gapinge is Zeeuws Kampioen Ringrijden geworden en hij heeft ook de eerste beker gewonnen: het beeldje van prinses Beatrix. Tweede werd Joost Dingemanse uit Grijpskerke en derde Stijn de Visser uit Zoutelande. Vandaag werd gestreden om beide titels op het Molenwater in Middelburg.
Ringrijden Middelburg
In totaal deden er 128 deelnemers mee en onder hen veel jongeren. Jan-Willem Poppe, voorzitter van de Zeeuwse Ringrijdersvereniging, weet wel waarom. "Je bent met je paard bezig en met elkaar. Hobby en sport valt hier samen en dat is uniek, want dat heb je bij geen enkele andere vrijetijdsbesteding."
Dat jongeren dit stukje Zeeuws erfgoed in ere houden is mooi, want ringrijden is belangrijk voor de provincie: "Dit soort dagen, dat zijn trekkers van formaat", aldus Poppe.

Meegekregen vanuit de familie

Julia Crucq (22), wit pak en oranje sjerp, is een van de ringrijders deze middag. "Ik doe dit nu negen jaar en heb het meegekregen vanuit de familie. Het is hartstikke leuk om te doen. En zeker deze dag, dit is voor ons de wedstrijd van het jaar." Ook zij ziet dat er steeds meer jongeren gaan ringrijden. "Ik heb een super leuke vriendengroep, allemaal jonge mensen. We supporten elkaar echt in het ring- en het sjezen rijden. Dus dat betekent: het erover hebben met elkaar, samen ringlopen, ringen ophangen voor elkaar als dat nodig is. Zo leef je samen echt toe naar zo'n wedstrijd".
Door corona heeft de Zeeuwse Ringrijdersvereniging wat leden verloren, maar er is nog genoeg animo voor de sport. "Jongeren worden toch steeds actiever erin", aldus Crucq. "Het is te hopen dat de jongere generaties zich weer aan gaan melden, zodat we nog een toekomst hebben met het ringrijden."