Kijk naar het noorden: vannacht grote kans op noorderlicht in Zeeland

De kans is groot dat vannacht of morgennacht in Zeeland het noorderlicht te zien is. Een zonnestorm zorgt ervoor dat het natuurverschijnsel de komende dagen veel zuidelijker zichtbaar is dan normaal.
Expeditie Noordkaap, Noorderlicht
Het noorderlicht in het noordpoolgebied © Jesse Meliefste
"Als de zon heel actief is, worden er een heleboel elektrisch geladen deeltjes naar de aarde gestuurd", legt Rijk-Jan Koppejan van de Sterrenwacht Middelburg uit. Die deeltjes veroorzaken het noorderlicht. "Maar ze kunnen er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld satellieten tijdelijk niet goed functioneren of zelfs kapot gaan", aldus de sterrenkundige.

Storing bij GPS

De gevolgen van zo'n zonnestorm kunnen we zelf merken. GPS kan bijvoorbeeld niet of minder nauwkeurig werken. "Het is ook niet voor niks dat vliegtuigen die normaal gesproken over de polen vliegen tijdens zo'n geomagnetische storm die reis even niet afleggen", zegt Koppejan. Maar die elektrisch geladen deeltjes kunnen dus ook gassen in de atmosfeer oplichten waardoor het noorderlicht ontstaat.
Het noorderlicht, dat ook wel poollicht wordt genoemd, is doorgaans vooral rond de polen zichtbaar. Bij een heftige zonnestorm is het fenomeen ook een stuk zuidelijker te zien. Het is niet voor het eerst dat het noorderlicht in Zeeland te zien is, maar het is wel zeldzaam. "Het is toch altijd weer een hele belevenis als dat een keer gebeurd".
Het noorderlicht is het best zichtbaar in de uren rond middernacht. "Dan moet je wel een donkere plek opzoeken en naar het noorden kijken", geeft Koppejan als tip. Als het helder is, is daar dan een groene of rode gloed te zien.