Zeeuwse voedselbanken verwachten drukte door stijgende prijzen

Door de hoge inflatie verwachten de Zeeuwse voedselbanken dat ze het drukker gaan krijgen. Dat blijkt uit een rondgang langs de voedselbanken. "We verwachten wel dat het storm gaat lopen", aldus Annelies Polet van voedselbank Schouwen-Duiveland.
Wereldarmoededag
Een voedselpakket van de voedselbank © Omroep Zeeland
Vanochtend kwamen de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) naar buiten. Het CPB zegt dat de koopkracht van huishoudens er dit jaar 6,8 procent op achteruit gaat. Volgend jaar volgt dan een ligt herstel van 0,6 procent. Dit is de meest sombere verwachting sinds de jaren '90.
"We houden ons hart vast", zegt Dorith van Ewijk van Voedselbank De Bevelanden. "We zien nu nog geen harde toename, maar de klap gaat nog komen. Steeds meer mensen komen in de problemen, ook van wie je het niet verwacht."

Flinke toename

Voedselbank Schouwen-Duiveland heeft onlangs over de situatie vergaderd en zij verwachten ook een flinke toename van het aantal mensen dat de voedselbank nodig heeft. Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen zegt dat het nog afwachten is hoeveel nieuwe aanmeldingen er komen. De Walcherse voedselbank heeft nog niet kunnen reageren.

Wanneer kom je in aanmerking?

De voedselbank is er voor mensen die onder het bijstandsniveau zitten, bijvoorbeeld vanwege schulden. Door zich aan te melden bij de voedselbank, kunnen ze voedselpakketten krijgen. Wanneer mensen in aanmerking komen hangt af van de gezinssituatie.
Er wordt gekeken naar de inkomsten en de vaste lasten. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Als dat lager is dan het normbedrag, kan iemand klant worden bij de voedselbank. Voor een alleenstaande is dat bijvoorbeeld 250 euro. Voor een gezin met twee kinderen is het 550 euro. Meer informatie is hier te vinden.
De Zeeuwse voedselbanken merken ook dat het lastiger wordt om voldoende eten uit de buurt gedoneerd te krijgen. "Het aanbod van voedsel wordt wel minder", zegt Miriam Hemelsoet van Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen. "Daar maken we ons wel zorgen over."
"Sommige aanbieders die ons al jaren helpen, moeten nu wel stoppen. Met tranen in de ogen, omdat ze het zelf niet meer rond krijgen", legt Annelies Polet van Voedselbank Schouwen-Duiveland uit. Ze zegt dat ze nog steeds kan bouwen op veel sponsoren uit de buurt, maar het wordt dus wel moeilijker.

Geen voedselverspilling

De voedselbanken strijden ook tegen voedselverspilling. Dorith van Ewijk van Voedselbank De Bevelanden: "Supermarkten doen dat ook steeds beter. De keerzijde is dat er daarom ook minder overblijft voor de voedselbank." Het blijft volgens haar daarom altijd sappelen om de voedselpakketten gevuld te krijgen.
Jeugdfonds Sport en Cultuur Zeeland helpt gezinnen waar te weinig geld is om een sportclub te betalen. In deze tijd merkt ook Dennis Plantinga van het Jeugdfonds dat alles duurder wordt. "Er zijn meer aanvragen. Tijdens de coronapandemie was er even een dipje, maar toen kon er ook niet gesport worden", vertelt Plantinga.
Hij ziet ook verschillen tussen commerciële en niet-commerciële sporten. "Een voetbalveld is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een zwembad met hoge energiekosten. Dus daarin merken wij ook dat bepaalde sporten duurder worden."

Hulp bij financiën

Om alle eindjes aan elkaar vast te knopen en overzicht te houden op de rekeningen wordt er ook steeds vaker een beroep gedaan op een budgetcoach. Dit merkt ook Christiaan Matthee van Onbudget in Middelburg.
"Wij merken dat er een toenemende vraag is naar hulp en zeker onder werkende mensen. Meestal zijn het de excessen die bij ons terechtkomen en nu zie je ook de gewone werkende mensen komen. Waar is het einde? Dat is de vraag", aldus Matthee.