Uniek: Rick fotografeerde het groene noorderlicht vannacht in Burgh-Haamstede
Met het blote oog kon je het niet zien vannacht, met een camera ook vrijwel niet. Toch lukte het de 23-jarige Rick den Biggelaar rond middernacht om het noorderlicht op de foto te zetten in Burgh-Haamstede. Je moet even goed kijken, maar dan zie je toch echt een groene gloed op zijn foto. En dat is uniek, aldus Rijk-Jan Koppejan van de Sterrenwacht Middelburg.

Ook Rijk-Jan bleef vannacht wakker om naar het noorderlicht te turen. Bij hem was het zonder succes: "Ik denk dat ik iets te laat was. Rick heeft ontzettend veel geluk gehad. Ik wil hem er heel erg mee feliciteren, want het komt heel weinig voor. Visueel was het niet te zien, alleen fotografisch. En dat laatste is Rick gelukt."
Rick uit Roosendaal las gisteren dat het noorderlicht mogelijk te zien zou zijn, dus hij trok de stoute schoenen aan. Hij zit wekelijks op de camping in Burgh-Haamstede en kende een weggetje net buiten de camping waar weinig lichtvervuiling is.
Lang belichten en hopen dat het in beeld komt
Als hobbyfotograaf wist hij welke instellingen er nodig waren om zijn kansen op een noorderlichtkiekje te vergroten: "Met het blote oog zie je het niet, dus ik wist alleen dat ik m'n camera naar het noorden moest richten. Ik heb een spiegelreflexcamera. Je moet dan lang belichten en hopen dat het in beeld komt. Het was raak na een aantal keren foto's schieten", legt hij uit.
Wat is het noorderlicht nou precies?
Rijk-Jan Koppejan legt het uit: "Het noorderlicht is een lichtverschijnsel. De zon is een ster waar het leven op aarde enorm van afhankelijk is. Die geeft met horten en stoten z'n energie af. Zo af en toe als er ineens een plotselinge energietoename is van de zon, dan worden er elektrische geladen deeltjes van de zon de ruimte in geslingerd. Als de aarde dan in de weg zit, dan wordt de aarde gebombardeerd met die deeltjes. Gelukkig hebben wij een magnetisch veld die verreweg de meeste gevaarlijke straling flink tegenhoudt. Maar er is toch een deel van die straling die via dat magnetische veld bij de aarde via de polen toch diep de atmosfeer binnen kan dringen. Dat zorgt ervoor dat wij dit licht zien."
Ook op Terschelling was het lichtverschijnsel vannacht te zien, maar daar kleurde de hemel paars. Op de foto van Rick is de herkenbare groene gloed van het noorderlicht te zien: "Je ziet de sterrenhemel en halverwege zie je een groene waas. Niet zoals in Lapland, maar je ziet wel de groene kleur."
Rijk-Jan verwacht dat we de komende jaren vaker het noorderlicht in Nederland gaan zien: "De zon wordt steeds actiever dus de kans dat we het ook in Zeeland nog eens te zien krijgen, neemt wel toe de komende jaren."

Vannacht is het noorderlicht mogelijk weer te zien, maar die kans is niet heel groot. Rijk-Jan heeft dan ook besloten om - na zijn mislukte poging van afgelopen nacht - niet weer te gaan kijken: "Als ik zie hoeveel moeite je moet doen om er wat van te zien, denk ik dat ik vannacht een keer op tijd naar bed ga", lacht hij.
Missie geslaagd
En Rick is uitermate tevreden met z'n foto: "Ik ga vanavond op tijd naar bed. Het was koud en vochtig gisteren. Ik heb de foto, dus mijn missie is geslaagd."