Een urenlange zwemtocht van Vlissingen naar Breskens: hoe zit dat dan met passerende schepen?

Na acht jaar is het weer zover: morgen zwemmen deelnemers aan de Scheldebeker van Vlissingen naar Breskens. Het is een hele logistieke operatie om al die waterratten veilig naar de overkant te laten zwemmen. De scheepvaart mag namelijk twee uur lang niet passeren.
Scheldebeker 2014
In 2014 werd de Scheldebeker voor het laatst gezwommen © Stichting Scheldebeker
Jan-Willem Siewe is organisator van de wedstrijd: "We hebben ruim op tijd bij de autoriteiten aangevraagd om de scheepvaart tijdens de wedstrijd stil te leggen. Daar kregen we een akkoord op. De verkeerscentrales gaan er morgen gezamenlijk voor zorgen dat er twee uur lang geen schepen varen."
De eerste Scheldebeker werd in 1930 gezwommen. Tot 1964 werd de tocht geregeld gehouden. In 2014 was Wietse Beerens de laatste winnaar. Dit jaar doet hij niet mee. De wedstrijd begint om 14.45 uur vanaf het Badstrand in Vlissingen. De tocht over de Westerschelde is ongeveer zes kilometer. Naar verwachting komt de eerste zwemmer rond 16.00 uur aan op het strand van Breskens.
En dat is nog best een klus: "Je kunt niet zomaar een hek neerzetten, zoals bij andere sportwedstrijden", vertelt Siewe. "Alle scheepvaart waar een loods aan boord gaat, wordt uitgesteld. Schepen gaan dan dus later varen, zodat de tijd precies correspondeert met de zwemtocht."
Dat gaat over de grote scheepvaart, maar je hebt ook kleinere schepen, zoals vissersboten: "Daar gaat de verkeersdienst over. Die schepen moeten vroegtijdig geïnformeerd worden."

Geen vertragingen op ophopingen van schepen

Volgens Siewe zal de zwemwedstrijd niet zorgen voor oponthoud bij schepen: "Dat zal zeer beperkt zijn. Ik verwacht dat het zich nauwelijks zal vertalen in grote vertragingen of ophopingen van schepen."