Fruitpluk begonnen: 'Dit is een jaar met extra zorgen'

Een spannende dag voor de fruittelers in de provincie. Die beginnen vandaag namelijk met het plukken van hun appels en peren. "Dit is een heel belangrijk moment natuurlijk", vertelt fruitteler Rinus van 't Westeinde. "En dit is wel een jaar met extra zorgen."
Rinus van 't Westeinde
Rinus van 't Westeinde is actief bij zijn familiebedrijf in Nisse © Omroep Zeeland
Officieel is hij gepensioneerd, maar Van 't Westeinde houdt zich nog altijd actief bezig met het familiebedrijf in Nisse. Om te helpen met de fruitpluk zijn dit jaar weer seizoenarbeiders gearriveerd, voornamelijk uit Polen. "We hebben een eigen club met mensen en de andere helft huren we in via een uitzendbureau", vertelt Van 't Westeinde in Zeeland Wordt Wakker. "De eerste dagen moet het altijd even op gang komen, dus dat is spannend."
Maar met uitleg van Van 't Westeinde, zijn vrouw en zijn twee zoons moet het goed komen. "Het is gewoon een handigheidje. En verder is het vooral gewoon je best doen en de sfeer erin houden."

Extra zorgen

"Dit is wel een jaar met extra zorgen", benadrukt Van 't Westeinde. "We hebben veel extra water moeten geven - als je dat al kan. Maar ook bijvoorbeeld de zonnebrand: appels met brandplekken hebben we er allemaal uit moeten halen voordat we vandaag beginnen met de pluk. Appels met brandplekken gaan rotten, dus die moeten eruit. Dus extra zorgen, extra kosten."
Toch ziet de fruitteler het positief in: "Het is spannend, maar dat heeft ook z'n charme. Geen jaar is hetzelfde, geen dag is hetzelfde."
Rinus van 't Westeinde over de start van de fruitpluk