Zeeuwse D66: 'Verdeel stikstofreductie ook over industrie en scheepvaart'

Zeeland is uniek wat betreft de stikstofproblematiek en daarom moet er een specifieke aanpak komen voor onze provincie. Dat schrijven Zeeuwse D66 afdelingen in een brief aan hun eigen Tweede Kamerfractie. Zo willen de Zeeuwse vertegenwoordigers dat het terugbrengen van de stikstofuitstoot ook verdeeld wordt over andere sectoren, zoals de industrie en scheepvaart.
Door Arnoud Lievense / Flyliedutch.nl, Krabbendijke Mistige zonsopkomst bij Krabbendijke met in de achtergrond de industrie van Antwerpen
D66 Zeeland zou de vermindering van de stikstof liever ook verdeeld zien over andere sectoren, zoals industrie © Arnoud Lievense / Flyliedutch.nl
"Onze oproep is dat ze vooral hier eens moeten komen kijken omdat Zeeland een unieke provincie is, zeker ook als het om stikstof gaat", vertelt Wouter Versluis, lijsttrekker van D66 Zeeland in Provinciale Staten. "We hebben weinig veeteelt, er komt veel stikstof van buitenaf. Dus we moeten de situatie langs de grens bekijken."
Ook vragen ze om meer duidelijkheid over de mogelijkheden om de stikstofreductie te verdelen over verschillende sectoren. "Dat is in de huidige plannen heel onduidelijk. De doelen die er nu gesteld zijn, zijn voornamelijk gericht op veehouderij en landbouw. Maar er staat ook in dat je dat mag uitwisselen met industrie", aldus Versluis. "Aan de andere kant horen wij dat de grote uitstoters zoals Dow in gesprek zijn met de landelijke overheid, maar waar die gesprekken over gaan weten we niet. Wij vinden dat je daar wel eerlijk over moet zijn als je gesprekken voert met de boeren."
Dat je tegen een boer zegt: je mag minder vee hebben, maar dat 'ie dan wel een gigantisch containerschip voorbij ziet varen dat heel veel uitstoot.
Wouter Versluis, lijsttrekker D66 Zeeland
De D66'ers zouden graag zien dat de vermindering van de uitstoot niet alleen op de schouders van de boeren terechtkomt. "Bijvoorbeeld de scheepvaart, dat is zo zichtbaar. Als je daar niks aan doet, dan vind ik dat heel oneerlijk", zegt Versluis. "Dat je tegen een boer zegt: je mag minder vee hebben. Maar dat 'ie dan wel een gigantisch containerschip voorbij ziet varen dat heel veel uitstoot."

Geen perspectief

Versluis vindt dat er meer duidelijkheid moet komen voor de boeren: "We zijn ook niet blij met de brief van Staghouwer. Als ik een boer ben en ik lees die brief in de hoop op perspectief, dan zou ik ook enorm teleurgesteld zijn. Dus wij zeggen: dat moet beter."
Er is wel degelijk werk aan de winkel, zeggen de D66'ers: "We zeggen niet dat de doelen niet gehaald moeten worden, maar dat we gewoon kijken naar Zeeland als een specifiek stuk." De Tweede Kamerfractie wordt in de brief uitgenodigd om naar Zeeland te komen voor gesprekken over de stikstofdoelen. Ook praten ze dan graag over hoe Zeeland als voorbeeldprovincie zou kunnen fungeren. "Bijvoorbeeld door ons te richten op kringloopgerichte landbouw", oppert Versluis.
Vandaag spreekt gedeputeerde Anita Pijpelink met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes over de stikstofcrisis. Ook andere provincies sluiten aan bij dat overleg. De provincie Zeeland liet eerder al weten weinig te zien in de huidige kabinetsplannen voor het terugdringen van stikstofuitstoot. In eerdere gesprekken met minister Christianne van der Wal vroeg Anita Pijpelink ook al begrip voor hoe uitzonderlijk de situatie van Zeeland is.
Wouter Versluis van D66 over de stikstofbrief