Buitenzwembaden profiteren van hitte: 'Echt een goede zomer'

Het is druk in buitenzwembaden. Na al dat puffen en zweten is een verkoelende duik in het zwembad voor veel mensen het ideale uitje. Zwembad Stelleplas in Heinkenszand heeft het in tien jaar tijd niet zo druk gehad: "We gaan deze zomer als het goed is 35.000 bezoekers halen. Dat is voor ons zwembad veel. Dat is echt een goede zomer", vertelt zwembadcoördinator Robin de Vos.
In het buitenzwembad in Heinkenszand is het druk dit jaar
De 93-jarige Janny de Witte zwemt hier iedere week drie of vier keer een half uur lang baantjes. Ze trekt zich niet zoveel aan van de drukte: "Het is hier denk ik wel drukker geworden, maar daar let ik niet zo op. Ik ga meestal wat later, dan zijn er al een hoop mensen weg. Dan vind ik het al prettiger."

'Kan niet tegen die hitte'

En of het er nou druk is of niet, voor Janny is het essentieel om een plons te nemen: "Het warme weer vind ik verschrikkelijk, ik kan niet tegen die hitte. Daarom is dit heerlijk, dat zwemmen. Dat is verrukkelijk." En het houdt haar bovendien vitaal: "Je moet gewoon gezond leven en een beetje geluk hebben wat gezondheid betreft."
De Vos is blij dat mensen zoals Janny het buitenbad weten te vinden. In de afgelopen twee jaren heeft het zwembad het niet makkelijk gehad: "We hebben echt twee slechtere jaren gehad door corona en het weer. Dus dit jaar is top. Dit hadden we nodig als zwembad, daar doen we het voor. Het voelt goed."
De zwembaden draaien een topzomer.
De zwembaden draaien een topzomer. © Omroep Zeeland
Ook andere zwembaden mogen dit jaar niet klagen. Zwembad de Goudvijver in Serooskerke spreekt van constant drukke dagen en zwembad Den Inkel in Kruiningen laat weten dat het een heel goed seizoen is in verhouding tot vorige seizoenen.

Personeelstekort

Toch lopen de zwembaden wel tegen een ander probleem aan: personeelstekort. In Heinkenszand valt dit mee: "We hebben het wel rond gekregen en ook oproepkrachten in dienst gehad." Maar bij Den Inkel is het lastiger: "We hebben wel krapte in personeel, vooral in de horeca." Dat geldt ook voor De Goudvijver: "We hebben te maken met een personeelstekort. Het vinden van personeel gaat niet zo soepel als voor corona."

'Al zo'n veertig keer naar het zwembad gegaan'

Ondanks die tekorten, blijven de bezoekers komen. Zo ook een jonge zwemmer die geniet van het zwembad in Heinkenszand: "Ik ben deze zomer al zo'n veertig keer naar dit zwembad gegaan. Op sommige dagen was het wel heel druk en kwam je bij de glijbaan bijna niet aan de beurt. Maar ik ben niet bang voor de drukte en het was een hele leuke zomer!"