Automobilist (51) rijdt terrassen op in Renesse en dreigt met steekwapen

Een 51-jarige man uit Hellevoetsluis is vannacht met zijn auto tot twee keer toe het terras opgereden van café De Zoom in Renesse. Een vrouw is lichtgewond geraakt. De verdachte is aangehouden.
Het incident vond rond 01.00 uur plaats bij café De Zoom en Bar de Stulp aan de Hogezoom. De man werd door beveiligers aangesproken omdat hij met een glas bier de openbare weg op wilde, wat verboden is. Daarop ging hij door het lint, waarop de beveiliging hem tot bedaren probeerde te brengen.

Het begon met duw en trekwerk

Volgens eigenaar van De Zoom Jeroen Giele, is de man na wat duw en trekwerk in zijn auto gestapt en op mensen ingereden. Eerst bij het tegenoverliggende Bar de Stulp en daarna meerdere keren bij De Zoom.
Giele zei in Zeeland Wordt Wakker dat er enorm veel paniek was. "Mensen zijn over de ramen geklommen om een veilig heenkomen te vinden. We hebben de deuren van de zaak op slot gedaan en buiten geprobeerd de veiligheid te waarborgen."
Op filmpjes op sociale media is te zien dat de man achteruit rijdt pal voor het terras van De Zoom. De auto wordt met glazen van omstanders bekogeld en probeert via de inkomstboog het terras op te rijden. Bij de tweede poging rijdt hij bijna tot aan de voordeur, waarop hij de auto achteruit rijdt en weg rijdt. Even later parkeert hij de auto om de hoek en komt terug.
De bestuurder kwam daarop terug met een steekwapen. "Ik weet niet wat hem bezielde," vertelt Jeroen Giele. "Het is heel erg dat dit zo kon escaleren voor eigenlijk helemaal niets." De politie had een stroomstootwapen en pepperspray nodig om de verdachte aan te houden. Hij is overgebracht naar het bureau. De verdachte was mogelijk onder invloed, maar heeft alle tests om dat te bevestigen geweigerd. "Dat werkt strafverzwarend", vertelt een woordvoerder van de politie.

'Begin van de avond was hij nog amicaal'

Giele kent de bestuurder al jaren. Hij zou vroeger werkzaam zijn geweest als beveiliger in Renesse. "We hebben nog nooit problemen met de man gehad. Hij was in het begin van de avond zelfs amicaal."
Medewerkers zijn enorm geschrokken en daarom gaat het café vanmiddag pas om 16.00 uur open. Medewerkers mogen zelf beslissen of ze komen werken. Ze kunnen naar het café komen om over het voorval te praten vertelt Giele. "Iedereen is zwaar aangeslagen."
De politie roept getuigen en mensen met beelden op zich te melden. Wie wil praten over wat er gebeurd is kan zich melden bij Slachtofferhulp.
Terras Renesse
De auto die het terras oprijdt © Rias Baarda
Auto rijdt terras Renesse op
Auto rijdt terras Renesse op © HV Zeeland
Eigenaar De Zoom over auto op terras