Schippers gevangen op hun schip bij sluizen Hansweert omdat steigers onveilig zijn

Binnenvaartschippers die aanleggen bij de sluizen van Hansweert kunnen voorlopig niet van hun schip af. Een paar weken geleden sloot Rijkswaterstaat de afloopsteigers bij de sluis omdat de steigers onveilig zijn. Daardoor zitten schippers en hun personeel voorlopig vast op hun schepen. Binnenvaartschipper Jean-Pierre Dubbelman heeft weinig begrip voor het afsluiten van de steigers: "Want je ligt hier soms drie dagen. En dat zijn lange dagen als je niet van boord kan."
Gevaarlijke afloopsteiger Hansweert
Een van de afloopsteigers bij de sluizen van Hansweert die onveilig zijn. © Omroep Zeeland
"Ons belang is dat we ons schip tijdelijk vast kunnen leggen", legt Dubbelman uit. Hij vergelijkt de ligplaatsen bij de sluis met parkeerplaats 't Scheld langs de A58. "Niemand heeft 'm ooit nodig, maar het staat altijd vol." Het schip ligt soms drie dagen aan de kade. "De mensen willen ook weleens van boord af. Boodschappen doen, even naar huis", somt hij op.

Op andere plekken geen ruimte

Rijkswaterstaat laat weten mee te denken met een oplossing voor de schippers. Zo wijzen zij schippers op de mogelijkheid om bijvoorbeeld bij de Krammersluizen of in Vlissingen te gaan liggen. "Probleem daarmee is dat het probleem zich verlegt", legt Dubbelman uit. "Dus er liggen daar meer schepen, waardoor je daar een capaciteitsprobleem krijgt.
Afgesloten steiger Hansweert
Schippers kunnen soms dagen niet van hun schip in Hansweert. © Omroep Zeeland
Volgens Dubbelman is het afsluiten van de steigers in Hansweert onderdeel van een landelijk probleem. In het hele land is een structureel tekort aan ligplaatsen. Hij denkt dat dat komt doordat Rijkswaterstaat onvoldoende budget heeft om goed onderhoud te plegen. "En nu gaat het om ligplaatsen, maar uiteindelijk gaat het om de hele natte infrastructuur", vat hij de problematiek voor de binnenvaart samen.

Eerste twee steigers volgend jaar aangepakt

Rijkswaterstaat laat in een reactie weten dat in de loop van 2023 de eerste twee van de in totaal elf steigers worden vervangen. Wanneer de overige negen worden aangepakt, is nog niet bekend. Rijkswaterstaat hoopt dat daar tegen het eind van het jaar meer duidelijkheid over komt.