'Provincie moet regie pakken bij huisvesting arbeidsmigranten'

De provincie moet de huisvesting van arbeidsmigranten naar zich toe trekken. Nu stranden veel plannen voor betere huisvesting in centrale complexen vaak bij gemeentes, na protesten van omwonenden. Dat zegt de Statenfractie van de SGP, die vaart wil maken omdat er steeds meer arbeidsmigranten komen.
Omwonenden klagen over panden met arbeidsmigranten
Volgens Statenlid Harold van de Velde van de SGP is het voor veel Zeeuwen inmiddels een bekend beeld in de omgeving: verloederde panden, of veel arbeidsmigranten in een te kleine woning. Dat zou overlast veroorzaken.

Stank en verwaarloosde tuinen

Ook bij de SGP zijn klachten van omwonenden binnengekomen. "Wat je best wel veel hoort is: geluidsoverlast, soms ook wel stank, hygiëne, tuintjes worden niet bijgehouden. Kortom, voor de buurt zijn het vaak geen fijne buren." Van de Velde wijst ook op wat arbeidsmigranten zelf moeten doorstaan. "Soms met heel veel mensen in een hele kleine woning, dat is ook niet goed."

Groeien naar 15.000 arbeidsmigranten in Zeeland

De SGP-Statenfractie wil dat er meer en betere huisvesting komt voor arbeidsmigranten, zeker gezien hun belang voor de Zeeuwse economie. Er zijn nu naar schatting tussen de 7.000 en 10.000 arbeidsmigranten in Zeeland. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren zal groeien naar 15.000, zegt Van de Velde.
Vlissingen zit niet te wachten op bemoeienis provincie
Eén van de Zeeuwse gemeentes die worstelen met het huisvesten van arbeidsmigranten is Vlissingen. De gemeente gaat in elk geval een grote centrale huisvesting neerzetten op de sportvelden achter het voormalige zwembad, en kijkt nog naar twee andere locaties. Maar bewoners en bedrijven staan niet te springen. Bij één van de beoogde locaties, de woonwijk Lammerenburg, hebben inwoners fel geprotesteerd tegen de komst van arbeidsmigranten. Ze vreesden voor overlast en wilden hun uitzicht over de weilanden niet kwijt. De gemeente heeft inmiddels besloten dat deze locatie afvalt.

Geen behoefte aan hulp provincie

Toch ziet de partij Souburg-Ritthem, de grootste partij in de gemeenteraad, de aangeboden hulp van de provincie niet zitten. Fractievoorzitter Alex Achterhuis: "Op het moment dat de provincie zich ermee gaat bemoeien, dat geldt ook voor het Rijk, is de inspraak heel abstract. Er wordt dan niet meer geluisterd naar wat de mensen zelf willen en wat de omgeving wil, dus wij hebben er geen behoefte aan."

Niet overrulen

In discussie met SGP-Statenlid Harold van de Velde vraagt Achterhuis zich dan ook af wat de meerwaarde is van de provincie als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. "Als provincie sta je nog verder van de mensen af dan een lokale partij." Van de Velde benadrukt dat de provincie geen locaties gaat aanwijzen en de gemeenten daarbij gaat passeren. "Mijn pleidooi is echt: wat kunnen wij als provincie doen om het te versnellen? Als provinciale regels moeten veranderen om op een bepaalde locatie iets duidelijk te maken, ben ik daartoe zeker bereid."