Reimerswaal wil arbeidsmigranten beter spreiden

De gemeenteraad van Reimerswaal buigt zich dit najaar over het plan om woningen met arbeidsmigranten verder uit elkaar te halen in dorpen. Mag er nu binnen een straal van 250 meter één woning met arbeidsmigranten zijn, dat wordt 500 meter als het aan het burgemeester en wethouders ligt.
Woning met arbeidsmigranten in het centrum van Kruiningen
Woning met arbeidsmigranten in het centrum van Kruiningen © Omroep Zeeland
Het plan om de arbeidsmigranten meer te spreiden komt uit de koker van het nieuwe college van burgemeester en wethouder (B&W) van Reimerswaal, dat bestaat uit een combinatie van de SGP en Leefbaar Reimerswaal. Volgens wethouder Maarten Both (SGP) is het nodig om de afstand tussen woningen met arbeidsmigranten te verdubbelen van 250 naar 500 meter.

Geluidsoverlast, parkeerproblemen en vervallen tuinen

Omwonenden klagen namelijk over geluidsoverlast, parkeerproblemen en slecht onderhouden tuinen. De overlast ontstaat omdat er vaak veel mensen in een woning zitten. "We willen de leefbaarheid bevorderen in de kernen. We weten allemaal dat te veel arbeidsmigrantenhuisvesting binnen de kernen die leefbaarheid niet bevordert. Het zijn vaak mensen die hier puur voor het werk komen. Die leven toch vaak op een andere manier dan de buurtbewoners", stelt Both.
Inwoners van Kruiningen denken verschillend over het contact met arbeidsmigranten in hun dorp
Arbeidsmigranten zelf willen niet voor camera of microfoon reageren en stellen dat ze ook vaak in slechte behuizingen worden neergezet van huisjesmelkers, met slechte voorzieningen. Inwoners van Kruiningen laten wisselende geluiden horen over het contact met arbeidsmigranten. Waar de één het heeft over een gezellig praatje, vertelt de ander over arbeidsmigranten die alleen met elkaar optrekken en geen contact maken met dorpsbewoners.

Centrale huisvesting

B&W van Reimerswaal wil de arbeidsmigranten uit de dorpen halen en daarvoor een tweede centrale huisvesting bouwen in de gemeente. Er is al zo'n centrale locatie voor arbeidsmigranten in het voormalige klooster aan de rand van Rilland, dat ook nog een tijd dienst heeft gedaan als hotel. Er zijn daar voorzieningen en beheerders houden een oogje in het zeil. "Dat bevalt goed", zegt Both.
College Reimerswaal wil minder arbeidsmigranten in de dorpen
De wethouder wil arbeidsmigranten in zijn gemeente niet stigmatiseren, wanneer hij het heeft over leefbaarheid voor de omwonenden. "Er gaat natuurlijk ook heel veel heel erg goed. We moeten ons ook realiseren dat we arbeidsmigranten in onze gemeente gewoon heel hard nodig hebben", benadrukt Both. "Dus we moeten gewoon met elkaar zorg dragen voor een goede huisvesting, wat goed leefbaar is voor de arbeidsmigranten zelf, maar ook met zo min mogelijk overlast voor de inwoners van onze kernen."