CDA wil provinciaal geld bij aanleg Sloebos als 'ruimhartige compensatie' voor energieprojecten

Zowel de provinciale fractie van het CDA als de fractie in de gemeenteraad van Borsele wil dat de provincie de gemeente "ruimhartig compenseert" voor de landschapsaantasting als gevolg van grootschalige energieprojecten. Zo zou de provincie in de buidel moeten tasten bij de verdere aanleg van het Sloebos, zo stelt CDA-raadslid Niels Kampstra namens beide fracties.
De nieuwe hoogspanningsmasten zijn tot diep in de Zak van Zuid-Beveland te zien
De nieuwe hoogspanningsmasten zijn tot diep in de Zak van Zuid-Beveland te zien © Omroep Zeeland
Het gaat om landschapscompensatie voor de aanleg van het 380kV-hoogspanningsnet en de plaatsing van nieuwe converterstations. Verder staan nog andere projecten op stapel zoals de bouw van een waterstoffabriek en mogelijk extra kerncentrales in het Sloegebied. Volgens CDA-raadslid Niels Kampstra hebben al deze projecten een grote impact op de leefomgeving van de zogeheten Sloeranddorpen: Borssele, 's-Heerenhoek, Nieuwdorp en Lewedorp. "De lusten zijn voor de hele provincie, de lasten voor de vier Borselse dorpen en de gemeente Borsele", aldus Kampstra.

Bosvisie als kapstok

Er is al een compensatieplan maar wat het CDA betreft kan de uitvoering hiervan sneller. Kampsstra wil daarom dat de provincie financieel bijdraagt aan het gemeentelijke groenproject 't Sloe, de groengordel die het energielandschap "visueel moet afschermen' van de Borselse dorpen. Het raadslid ziet de provinciale Bosvisie daarvoor als "een mooie kapstok." Met deze Bosvisie wil Zeeland de komende jaren 425 hectare extra bos aanplanten, om onder meer de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen. Ook verwijst de politicus naar de nationale Bossenstrategie, waarbij het Rijk en de provincies streven naar de aanleg van tien procent meer bos in de jaren tot 2030.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.