Zon, zon, zon! Vlissingen verbreekt zonurenrecord uit 1976

Zonnig, zonniger, zonnigst. De zon scheen volop deze zomer in Vlissingen en daardoor is het zomerrecord van de meeste zonuren van 1976 verbroken. In dat jaar scheen in de meteorologische zomer namelijk 885 uur de zon. Vanmiddag rond 15.00 uur werd dat aantal uur overschreden.
Zonnig weer op komst
De meeste zonuren werden deze zomer geteld in Vlissingen. © Annuska Barentsen
Officieel is het vandaag de laatste meteorologische zomerdag en donderdag 1 september begint de herfst. Dat het deze zomer zo zonnig was komt volgens het KNMI omdat de lucht schoon is en hierdoor krijg de zon meer kansen.

Zonnige en warme maand

De zomer van 2022 was er eentje van uitersten. Want de laatste maand van de meteorologische zomer was er eentje die heel warm en zonnig was in het hele land.
Gemiddeld over het land scheen de zon ongeveer 287 uur tegen 205 normaal. Alleen in 1947 was het zonniger met 307 uur zon. De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit op 20,0 graden tegen 17,9 normaal. Recordhouder blijft 1997 met 20,5 graden en op de tweede plaats staat 2020 met 20,4 graden. Door het hete en zonnige weer en het gebrek aan regen was sprake van extreme droogte.
Zomer in Vlissingen
Zomer in Vlissingen © Anne-Marie van Iersel
In Vlissingen werd woensdagmiddag de meeste zonuren van Zeeland gemeten. Deze maand was er ook sprake van een hittegolf in Vlissingen en ook in Wilhelminadorp en Westdorpe was het deze maand meerdere dagen achter elkaar boven de 25 graden en tropisch.
Niet alleen augustus was warm en zonnig. Ook in juni en juli scheen de zon ruimschoots in Vlissingen en andere delen van Zeeland.

Zon en herfst

Donderdag begint de meteorologische herfst, maar dat betekent niet dat je meteen je zomerkleren terug in de kast kan stoppen. Ook de komende dagen zal de zon zich nog met regelmaat laten zien en kunnen de temperaturen volgens weerman Jules Geirnaerdt nog uitkomen op zo'n 25 graden in Zeeland.

Wat is een zonuur?

Een uur wordt opgeknipt in tien tijdvakken van zes minuten. Wordt er 120 watt per vierkante meter gemeten dan is het zonnig. 120 watt is ongeveer 12 procent van het maximale. Gebeurt dat in tien tijdvakken dan heb je een zonuur.