Regenboogzebrapad Tholen beklad: 'Zo kinderachtig, als je ballen hebt dan moet je het overdag doen'

Het regenboogzebrapad dat door onbekenden was gemaakt voor Emma Smits (23) in Tholen is beklad. Emma kwam tijdens haar deelname aan het tv-programma Au Pairs uit de kast en vroeg zich vervolgens op Instagram af waarom er in de gemeente Tholen nog geen regenboogzebrapad was. De gekleurde banen zijn nu beklad met allerlei religieuze verwijzingen als sodom en gomorra. Emma laat weten de bekladdingen vooral kinderachtig te vinden en laf.
Gisteren liet Emma weten verrast te zijn dat iemand speciaal voor haar zo'n zebrapad had gemaakt. "De berichtjes met medeleven stromen vandaag binnen. Gisteren heb ik veel positieve reacties gekregen, maar nu krijgt het negatieve ineens de aandacht. Dat is zo jammer. Om het te bekladden is gewoon kinderachtig", zegt ze.
Diep vanbinnen raakt je me er echt wel een beetje mee.
Emma Smits
"Zo'n regenboogzebrapad ligt anno 2022 in bijna elke stad of dorp. In Tholen kan het ook wettelijk gemaakt worden, maar dat willen ze niet. Toen ik de foto zag met die lelijke zwarte letters op het gekleurde pad, dat vloekt verschrikkelijk. Ik moest het even ontrafelen. Diep vanbinnen raak je me er echt wel een beetje mee. Aan de andere kant denk ik hoe zielig ben je dat je dit doet en hier tijd voor maakt. Doe het dan overdag, dan heb je ballen en dan laat je je mening zien."
Juist nu moet de gemeente volgens Emma inzien hoe nodig zo'n zebrapad in de gemeente is. "Nu komt er natuurlijk niemand meer uit de kast. Ik hoop dat de gemeente er iets aan gaat doen. Dat het laat zien dat de gemeente veel te gelovig is en dat de LHBTI-gemeenschap niet wordt geaccepteerd. Ik vind het zielig voor jongeren en ouderen in Tholen die hierdoor niet zichzelf kunnen zijn."

'Nu komt er natuurlijk helemaal geen zebrapad meer'

Ze is ook bang dat een officieel regenboogzebrapad er nu helemaal niet meer komt in de gemeente. "Ik snap dat de tekst bedreigend overkomt. En als eenmaal een echt pad ligt wordt die weer beklad. Het is nooit goed en zo blijf je doorgaan."
Gisteren spraken we Emma toen ze voor het eerst bij het zebraregenboogpad was.
Gisteren was Emma nog blij verrast met 'haar' zebraregenboogpad
Emma was al door de wethouder van Tholen uitgenodigd voor een gesprek. Ook heeft ze een brief en een bloemetje ontvangen van de burgemeester. "Nadat ik bij OP1 had gezeten wilde ze praten over LHBTI op Tholen."