Eerste elftal Terneuzen wil van zondag naar zaterdag: 'Dan kunnen we meer wedstrijden in het Zeeuwse spelen'

Het nieuwe seizoen is amper begonnen, maar bij voetbalvereniging Terneuzen zijn ze volop bezig met de toekomst. Het bestuur van de club uit Zeeuws-Vlaanderen onderzoekt of het eerste elftal van de club vanaf volgend seizoen de overstap moet maken van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Op maandag 12 september beraden de leden zich over het plan.
Voetbal Terneuzen VVR
Terneuzen in de kenmerkende rood-zwarte shirts (archief) © Harry Brouns
Ko Nieskens is als waarnemend voorzitter uiteraard nauw betrokken bij het voorstel om Terneuzen, nu nog spelend in de zondag 3e klasse A, over te hevelen naar het zaterdagvoetbal.

Het nieuwe voetbalseizoen is amper begonnen, maar jullie zijn al bezig met het seizoen daarna. Waarom komt dit nu al op tafel?

De spelers hebben aangegeven dat ze graag over willen stappen. Dat heeft te maken met de lange reistijd die ze moeten maken naar de clubs op zondag, voornamelijk naar Brabant. Dan zijn ze een hele dag weg. Verder vinden ze het ook misschien fijner om de zondag voor zichzelf te hebben. De verwachting is ook dat we op zaterdag meer wedstrijden in het Zeeuwse kunnen spelen, waardoor de reistijd ook korter wordt.

Wat zijn de voor- en nadelen die kleven aan een overstap van zondag naar zaterdag?

Als we meer Zeeuwse derby's spelen dan verwachten we ook meer bezoekers naar onze accommodatie te trekken, dat er meer leven is op de club. Verder is het natuurlijk ook goed voor de inkomsten van de kantine. Dat kan iedere voetbalvereniging goed gebruiken.
Op zaterdag zal het dan wel drukker worden, dus het zal wat schuiven worden met het speelvenster. Mogelijk beginnen we vroeger met spelen en gaan we langer door op zaterdag. Maar dat is afhankelijk van wat de andere seniorenniveaus willen. We willen het aan die teams zelf overlaten of ze op zaterdag of zondag willen spelen. Vorig jaar hebben we ook gekeken of andere teams op de zaterdag wilden spelen. Dat was toen niet het geval. Dus het kan goed zijn dat ze ook nu op zondag willen blijven spelen.
Jilka van Drongelen en Ko Nieskens bij het nieuwe logo van Terneuzen
Ko Nieskens (rechts) tijdens het honderdjarig jubileum van de club - archief © Omroep Zeeland

Het zondagvoetbal wordt in Nederland steeds minder populair. Ben je niet bang dat dit de doodsteek wordt voor het zondagvoetbal in Zeeuws-Vlaanderen?

Het is wel een trend dat je steeds meer clubs naar het zaterdagvoetbal ziet verdwijnen. Dat het helemaal weggaat, dat denk ik niet, er zijn genoeg verenigingen in het Zeeuws-Vlaamse die op de zondag spelen. Maar als je naar andere delen van Zeeland kijkt dan zie je daar geen zondagverenigingen meer.

Op 12 september is er een extra ledenvergadering belegd. Wat wordt er dan beslist?

We zitten dan bij elkaar en het is de bedoeling dat we op die dag ook echt een beslissing nemen.