Heibel in Hulst: bezoek minister Van der Wal krijgt nog een staartje

Het bezoek van minister Van der Wal (Natuur & Stikstof) aan Zeeuws-Vlaanderen van afgelopen maandag zorgt nog steeds voor opschudding in de gemeenteraad van Hulst. Bij het bezoek mochten er vier gemeenteraadsleden aanwezig zijn. De procedure hoe die vier gemeenteraadsleden gekozen zijn, doet bij zowel coalitie- als oppositiepartijen de wenkbrauwen fronzen.
Christianne van der Wal Hedwigepolder
Minister Christianne van der Wal op bezoek in de Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Namens de Hulster gemeenteraad waren Merten Broekaart (ABGH), Jos van Eck (HulstPLUS), Frank van Driessche (Groot Hontenisse-Hulst) en Karel Martinet (CDA) aanwezig. Zij waren daarvoor uitgekozen door burgemeester Jan-Frans Mulder. En dat zorgt voor onbegrip in de gemeenteraad. "De gemeenteraad bepaalt zelf wie zij afvaardigt", laat een woedende Tom Willaert (Groot Hontenisse-Hulst) weten. Een gevoel dat door de hele gemeenteraad zo gevoeld wordt. "Dit gaat over de rol van de gemeenteraad", aldus PvdA-voorman Rob Lambert.

Gemeenteraad niet op de hoogte

Op de vier uitverkoren raadsleden na, was niemand van de gemeenteraad op de hoogte dat de minister maandag op bezoek zou komen. "Het is zelfs vertrouwelijk niet gedeeld", zegt Willaert vol onbegrip. "En dat terwijl we raadsbreed zo hard hebben gewerkt aan het Hedwigedossier." Pieter de Bruijn (D66) heeft wel begrip voor het feit dat slechts een afvaardiging van de Hulster gemeenteraad bij het gesprek met de minister kon zijn. "Maar wij wisten helemaal van niets", verzucht hij. "Als we wisten wie er gingen, hadden wij ook onze zorgen kunnen uiten."
Fred Walravens (Forum voor Democratie) had via Provinciale Staten, waar hij ook in zit, al begin deze maand gehoord dat de minister eind deze maand naar Zeeland zou komen. "Toen heb ik direct contact opgenomen met de griffier in Hulst, maar daar heb ik nooit meer wat over gehoord", legt hij uit. Toen Walravens las dat de minister in de Hedwigepolder was, nam hij zelf weer contact op: "Toen zeiden ze dat alleen mensen die uitgenodigd waren om aanwezig te zijn daar iets van gehoord hebben."
Christianne van der Wal Hedwigepolder
Minister Christianne van der Wal op bezoek in de Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Niet alleen mensen die niets van het ministersbezoek afwisten zijn ontevreden, ook mensen die wel aanwezig mochten zijn hebben dubbele gevoelens over de gang van zaken. "Ik ben absoluut niet blij met de manier waarop dit tot stand is gekomen", laat Merten Broekaart (ABGH) weten.

Nieuwe bestuurscultuur

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen werd er veel gesproken over een nieuwe bestuurscultuur in Hulst en het stoppen van vriendjespolitiek. Fred Walravens (Forum voor Democratie) ziet daar op deze manier nog niet veel van terecht komen. "Ik denk dat dat de eerste en grootste opgave is van de nieuwe burgemeester", aldus Walravens. Rob Lambert (PvdA) sluit zich daarbij aan. "We hadden goede hoop op een nieuwe start. Des te frustrerender dat dat dan zo gesaboteerd wordt", aldus Lambert.
Forum voor Democratie heeft het college om opheldering over de procedure gevraagd. Die vragen worden ook ondersteund door D66. Tom Willaert hoopt dat er snel antwoorden komen en dat het college ervan leert dat hier de verkeerde weg is gekozen. "Want als ze hier niet van leren..", voegt hij daar aan toe. "Formeel klopt het van geen kanten."

Bedreigingen aan het adres van de minister

De provincie laat weten dat de gemeente gevraagd is om geen details te delen over het bezoek van minister Van der Wal aan Zeeuws-Vlaanderen vanwege de veiligheid van de minister. De afgelopen maanden zijn er veel bedreigingen aan het adres van Van der Wal, die ook verantwoordelijk is voor het terugdringen van stikstofuitstoot, gedaan. Maar dat betekent volgens de provincie niet dat de informatie niet vertrouwelijk gedeeld kon worden met de gemeenteraad.
De afvaardiging is uiteindelijk gekozen door burgemeester Jan-Frans Mulder. Waarom hij voor Broekaart, Van Eck, Van Driessche en Martinet heeft gekozen en ervoor gekozen is die informatie niet met de gemeenteraad te delen, kon de gemeente Hulst vanmiddag nog niet zeggen. De burgemeester is nog met vakantie en is pas morgen bereikbaar voor commentaar.