Met wereldkampioenschap motorcross komt gouden droom Van de Ven uit

Nancy van de Ven is de nieuwe wereldkampioen motorcross. In haar tiende seizoen tussen de beste motorcrossers van de wereld kroonde de Vlissingse zich tot de allerbeste. Bij de Grand Prix van Turkije haalde Van de Ven in twee manches genoeg punten om haar voorsprong in stand te behouden.
Bekijk hier hoe Nancy van de Ven wereldkampioen is geworden
Een paar keer was Van de Ven al heel dichtbij de wereldtitel. Bijvoorbeeld in 2017 toen ze nog één rondje moest rijden in de blubber in het Franse Villars sous-Ecot. Uiteindelijk behaalde Van de Ven in tien jaar tijd vijf tweede plaatsen, twee vijfde plaatsen, een derde en een vierde plaats. Maar al die pijn en teleurstelling kan nu worden vergeten met het uitkomen van de droom van de hele familie: het wereldkampioenschap.
Makkelijk ging het in het laatste weekend niet voor Van de Ven. Voorafgaand had ze een voorsprong van 25 punten opgebouwd op haar enig overgebleven concurrent Lynn Valk uit Nijverdal. Bij de eerste manche in het Turkse Afyonkarahisar werd Van de Ven mede door een probleem aan haar motor slechts zesde. In de tweede manche had Van de Ven genoeg aan een plek bij de eerste veertien om wereldkampioen te worden. Bijna de hele race reed ze op plek acht en daar eindigde ze ook. Daarmee werd Van de Ven wereldkampioen, de winst van de laatste Grand Prix ging naar Courtney Duncan uit Nieuw-Zeeland.
Nancy van de Ven met de rode leidersplaat in haar hand
Nancy van de Ven met de rode leidersplaat in haar hand © Orange Pictures
Van de Ven was dit seizoen de meest constante rijder van het deelnemersveld. Bij de eerste Grand Prix in Italië wist de Vlissingse meteen de wedstrijd op haar naam te schrijven. In Portugal werd Van de Ven tweede achter een superieure Valk, maar in Sardinië heroverde ze de leiding in het algemeen klassement. In de Spaanse Grand Prix bouwde ze haar voorsprong uit met een tweede en derde plek en in Turkije had Van de Ven niet haar beste weekend, maar met een zesde en achtste plek schreef ze wel geschiedenis door als eerste Zeeuw wereldkampioen te worden in de motorcross.