Psalmen zingen en voorlezen uit de kinderbijbel: de reformatorische kinderopvang is booming

Kinderopvang met de Bijbel is booming. Kibeo heeft nu twintig vestigingen die werken vanuit een reformatorische identiteit, waarvan tien in Zeeland. De kinderopvangorganisatie uit Goes verwacht dit jaar een groei naar zo'n dertig vestigingen, verspreid over Nederland. Ook de twee andere Zeeuwse opvangorganisaties zien een groei in vraag én aanbod.
Groei reformatorische opvang
Voorlezen uit de bijbel is een vast onderdeel in Kapelle © omroep zeeland
"Zien jullie die meneer met die grote camera? Die gaat een filmpje maken van ons. Dan kan iedereen zien hoe goed jullie het in de kring doen." De leidster van de peutergroep in Kapelle begint de dag net even iets anders dan anders. Alle ogen van de peuters zijn even gericht op de meneer met de camera. "Wat een felle lamp", zegt een blond jongetje. Maar al vrij snel zijn ze allemaal gericht op 'de juf'. De kinderen zingen mee met het liedje In het scheepje over zee.
Opvang met de bijbel is boomimg
Kibeo is de kinderopvangorganisatie van De Bevelanden en Schouwen-Duiveland. Die heeft recent een speciaal 'label' opgericht voor opvang op reformatorische grondslag: Elorah. Het betekent 'God is mijn licht'. Momenteel zijn er tien Zeeuwse vestigingen, in Borssele, Goes, 's-Gravenpolder, Kapelle, Yerseke, Kruiningen, Waarde, Krabbendijke, Oosterland en Bruinisse.

Verschuiving in beeld gezin

Het idee is dat Kibeo zo aansluit bij het beleid en de identiteit van reformatorische basisscholen. En op deze manier zorgt voor een laagdrempelige overgang vanuit de peutergroepen en de dagopvang naar de basisschool. Er worden liedjes en psalmen gezongen en voorgelezen uit de kinderbijbel. Volgens Nastasja Oggel, regiomanager bij Elorah, is het traditionele beeld van een gelovig gezin, met moeder thuis voor de kinderen en vader aan het werk, achterhaald.
'Beeld van traditioneel gelovig gezin is aan het verschuiven'
Alle pedagogisch medewerkers op de vestigingen van Elorah hebben een christelijk reformatorische achtergrond en kiezen daarom ook vaak bewust te werken op een opvang met de bijbel. En datzelfde geldt voor de ouders. Zij kiezen ook heel bewust voor deze vorm van opvang.
Moeder Marlies: 'We rijden voor deze opvang om'
Kibeo heeft nu twintig vestigingen die werken vanuit een reformatorische identiteit. De kinderopvangorganisatie verwacht dat dit aantal jaar groeit naar zo'n dertig, verspreid over heel Nederland. Ook de twee andere Zeeuwse opvangorganisaties KOW en Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen zien een groei in vraag naar opvang met de bijbel.
Rianne Vons van de opvang in Zeeuws-Vlaanderen: "Wij hebben één reformatorische peutergroep op de Ds. D. Aangeenbrugschool. Dat is een streekschool voor Zeeuws-Vlaanderen en ook de enige reformatorische school in Terneuzen. Het is een volle peutergroep, die dagelijks goed bezet is en ook groeit. Er maken veertig peuters gebruik van deze opvang."

Groei zet door

Marieke Poortvliet van Kinderopvang Walcheren: "We hebben nu vier peutergroepen met de Bijbel. Verder hebben we twee locaties voor buitenschoolse opvang met de Bijbel en we treffen momenteel voorbereidingen om dit najaar een derde BSO te openen. We zien een gestaagde groei bij de locaties met de Bijbel, zeker ook bij de BSO."
Groei reformatorische opvang
De Ark van Noach op de groep van 0-2 jarigen in Kapelle © Omroep Zeeland
In november opent in Krabbendijke een nieuwe opvang met de Bijbel, van Elorah. Later volgen nieuwe vestigingen, ook buiten Zeeland. Waar en wanneer is nog niet bekend.