Zeeuwse wint landelijke prijs voor vrouwen die het verschil maken

De jaarlijkse Vrouwen van Nu Verschilmaker Award gaat naar de 56-jarige Nienke Slump uit Middelburg. Ze krijgt de prijs voor haar inzet voor mensen die moeite hebben met het opkomen voor hun rechten in conflictsituaties.
Vrouwenprijs Nienke Slump
Nienke Slump wint de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award © Omroep Zeeland
Nienke Slump noemt zichzelf een import-Zeeuw, ze woont nu twintig jaar in Zeeland. Ze werd genomineerd voor de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award door een bekende uit haar netwerk, al had ze niet goed door wat het inhield.

Beduusd

"Ik dacht eigenlijk dat het om een Zeeuwse prijs ging. Ik heb mijn cv opgestuurd en hoorde daarna heel lang niets. Totdat ik vernam dat ik op de shortlist stond. Vervolgens bleek dat ik één van de drie genomineerden was en dat het ook nog om een landelijke verkiezing ging. Daar was ik wel beduusd van."

Toga aan de wilgen

Na 28 jaar advocaat te zijn geweest, hing ze twee jaar geleden haar toga aan de wilgen. Ze stond aan de basis van het opzetten van de stichting Samen Recht Vinden, waarvan ze ook directeur is. De stichting is hard nodig volgens Slump. "Tien procent van de Zeeuwen heeft langlopende juridische problemen. In veel gevallen hebben betrokkenen het idee dat de procedures niet eerlijk verlopen.
"Wij proberen die mensen te helpen, zegt Slump. "We kijken zeker naar het juridische aspect, maar als het niet nodig is, lossen we het zonder rechtsgang op. Want zo'n procedure legt het leven van mensen vaak jaren stil waardoor ze niet verder kunnen."
samen recht vinden
Het bestuur en initiatiefnemers van Samen Recht Vinden, tweede van links Nienke Slump © Omroep Zeeland
Naast haar werk voor Samen Recht Vinden, zet Nienke Slump zich in haar vrije tijd ook in voor meer gelijkheid. "Ik ben vrijwilliger bij het Zeeuws Vrouwenplatform en de Soroptimisten waar de de positie van vrouwen hoog op de agenda staat."

Goed nestje

Naar eigen zeggen werd Nienke geboren in 'een heel goed nestje', wel kreeg ze van haar ouders mee dat niet iedereen dat geluk heeft. "Voor een heleboel mensen zijn dingen lastiger dan voor mij. In mijn jaren als advocaat heb ik gezien dat het recht voor veel mensen moeilijk te krijgen en te betalen is. Die kloof is enorm."
Over de prijs
Vrouwen van Nu is de grootste vrouwenorganisatie van Nederland met zo'n 40.000 leden.
Op 20 september ontvangt Nienke Slump de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award.
Babette Porcelijn en Karin Didderen waren de andere genomineerden.
Over het feit of een vrouwenprijs nog wel van deze tijd is gezien de trend van genderneutraliteit heeft Nienke Slump een duidelijke mening. "Ik denk dat we niet beseffen hoe ontzettend veel er nog te doen is op het gebied van gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen. Er zijn nog steeds mensen die hele enge dingen zeggen over de man-vrouwverhouding. Ik denk dat we er nog lang niet zijn, helaas."

Enorme boost

Nienke Slump is blij met de award die ze gewonnen heeft. "Dit is wel een droom. Het geeft een enorme boost, ook aan ons hele team. Dat ons werk wordt gezien, vind ik erg belangrijk."