Onderzoekers willen meer aandacht voor zorgen burgers over kernenergie

In het debat en de besluitvorming over kernenergie moet beter worden nagedacht over de waarden die de keuze voor of tegen bepalen. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan minister Jetten van Klimaat en Energie. Ook moeten burgers nadrukkelijker worden betrokken bij het debat en naar hun zorgen worden geluisterd.
Kerncentrale
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Het debat moet volgens de Rli gaan over de waarden energiezekerheid, betaalbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en rechtvaardigheid. Dat gebeurt nu te weinig vindt de Rli.
Maar werkt zo'n advies niet vertragend? Het energieprobleem is nijpend en komend najaar wil minister Jetten immers de locaties aanwijzen voor twee nieuwe kerncentrales. Jan Jaap de Graeff, voorzitter van de Rli, zei hierover bij de presentatie van het advies:
"Er moet tijd worden genomen om dingen goed voor te bereiden, maar doe er niet eindeloos over."

Jetten: geen vertraging

Minister Jetten, die het advies in ontvangst nam, zei dat hij in deze kabinetsperiode nog stappen wil zetten. In ieder geval wil hij de locatie voor twee nieuwe kerncentrales aanwijzen, ook als er nog geen consensus is over hoe de 'ideale energiemix' er uit moet zien.
Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, gaf commentaar op het advies via een videoboodschap. Hij zei dat kernenergie in de toekomst slechts tien procent van de benodigde energie kan leveren: "Het is niet dé oplossing."
Een extern adviseur van de adviesgroep, Ad Louter, directeur van uraniumverrijker Urenco, stapte al in juni op. Hij vond dat de raad een te negatief frame koos en niet uitging van de laatste wetenschappelijke bevindingen.