'Hulst moet aanvoer grond Waterzande stopzetten'

Stichting Schone Polder wil dat Hulst de grondaanvoer voor het nieuwe stranddorp Waterzande bij Perkpolder onmiddellijk stopzet. Van de Raad van State moest iedere bootlading met grond, die afkomstig is uit de haven van Antwerpen, gecontroleerd worden. Volgens Schone Polder is dat niet gebeurd en moet de aanvoer stoppen. Gemeente Hulst zegt dat Waterzande zich wel aan de uitspraak houdt en gaat dus niet op de eis van Schone Polder in. De stichting gaat nu aan de Raad van State vragen om in te grijpen.
Grondaanvoer Waterzande
Aangevoerde grond voor Waterzande wordt uitgereden © Omroep Zeeland
In de tweede week van augustus begon de aanvoer van de 900.000 kuub grond (zo'n 1,5 miljoen ton), afkomstig van graafwerkzaamheden in een kanaaldok bij Antwerpen. Een gedeelte van de westelijke Perkpolder wordt tot twaalf meter opgehoogd om daar woningen op te bouwen, die onderdeel worden van het stranddorp Waterzande.
Schone Polder vertrouwt de grond niet, ondanks dat de projectontwikkelaar de benodigde certificaten heeft. Vorige maand besliste de Raad van State dat alle bootladingen in augustus bemonsterd moesten worden, om er zeker van te zijn dat de grond geen vervuiling bevat. Per dag komen er twee tot vier boten aan in de voormalige veerhaven van Perkpolder.

Te weinig rapporten

Alle resultaten van de bemonstering moeten vervolgens zo snel mogelijk naar Schone Polder en de gemeente Hulst worden gestuurd. Volgens de stichting houdt Waterzande zich niet aan die uitspraak van de rechter. Er zijn veel te weinig rapporten doorgestuurd, volgens Charles Heiszler van Schone Polder. De rechter heeft bepaald dat de rapporten binnen twee weken alsnog gedeeld moeten worden. En omdat er sinds 8 augustus twee tot vier bootladingen afgeleverd worden, zou dat volgens de stichting betekenen dat zij nu al tussen de twintig en veertig rapporten ontvangen moeten hebben.
Grondaanvoer Waterzande
Grond voor Waterzande wordt per boot aangevoerd © Omroep Zeeland
Daarom eiste advocaat Rogier Hörchner namens de stichting dat de grondaanvoer per direct wordt stopgezet. Hulst gaat niet op die eis in en schrijft onder andere: "Wij hebben van elke dag dat grond is toegepast rapporten van de partijkeuringen ontvangen". Detail informatie over aantallen bootladingen en bemonstering is nu niet boven tafel te krijgen volgens een woordvoerder van de gemeente. Schone Polder gaat nu aan de Raad van State vragen om in te grijpen en de grondaanvoer stop te zetten.