Hagel en wind zorgen voor flinke schade aan appels en peren

De onweersbuien die gisteravond over onze provincie trokken hebben grote schade aangericht aan de fruitoogst. De meldingen komen voornamelijk uit Zeeuws-Vlaanderen, en dan met name uit Kloosterzande, en uit Rilland, Waarde en Krabbendijke op Zuid-Beveland.
Hagelschade aan perenoogst, fruittelers vrezen dat de oogst als verloren kan worden beschouwd
Hagelschade aan perenoogst, fruittelers vrezen dat de oogst als verloren kan worden beschouwd © Nederlandse Fruittelers Organisatie
De combinatie van hagelstenen van drie centimeter groot en harde wind heeft op die plekken voor veel schade gezorgd aan appels en peren. De fruitpluk is nog bezig, ongeveer de helft van de appels en peren hangt nog aan de bomen, zei Tom van der Meer van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in het radioprogramma Zeeland Nu.

'Enorm triest'

Hij noemt de situatie 'triest'. "Als je twee, drie weken vol energie met een grote groep mensen druk bezig om je oogst binnen te halen en één dag voordat je de oogst binnen wilt halen zie je die oogst helemaal kapotgaan, dan is dat enorm triest."
Tom van der Meer van de Nederlandse Fruittelers Organisatie over hagelschade fruitoogst
Volgens Van der Meer zijn de telers aan het inventariseren of het nog wel zin heeft om te plukken. "Vooral die hagelschade is echt funest. Een vrucht die nu is beschadigd door hagel, daar kan je niks meer mee. Dan kost het meer om de vrucht van de bomen te halen dan dat het oplevert."

Schade inventariseren

De exacte omvang van de schade moet nog worden bepaald. "Soms lijkt een appel of peer aan de buitenkant nog goed, maar als je hem plukt blijkt de rot toch van binnen te zitten. Dus vandaag is echt de dag dat we die schade proberen te inventariseren."
Hoe groot de schade is verschilt volgens Van der Meer bovendien sterk per bedrijf. "Het hangt ook af van de soort. Bijvoorbeeld bij de perensoort conference is nu al zo'n 75 procent van de bomen af, maar sommige andere perensoorten hangen nu nog aan de bomen. En ook veel appelsoorten hangen nog. Gemiddeld is nu ongeveer de helft van de oogst van de bomen af."

Zeer plaatselijk

Bovendien waren de hagelbuien zeer plaatselijk. "De hagel is in Zeeuws-Vlaanderen ontstaan en is daarna over Waarde en Rilland gegaan, maar van Tholen heb ik bijvoorbeeld nog geen meldingen van hagelschade gekregen."