Alleen verkapte excuses bij extra raadsvergadering in Hulst

Wederzijds begrip en vertrouwen. Daar ging het woensdagavond over in de gemeenteraad in Hulst. Vorige week liep dat vertrouwen en onderlinge begrip een knauw op, toen raadsleden niet geïnformeerd werden over het bezoek van minister Christianne van der Wal aan de Hedwigepolder. De raadsleden wilden excuses van de burgemeester en de loco-burgemeester, maar die kwamen er niet.
Christianne van der Wal Hedwigepolder
Minister Christianne van der Wal op bezoek in de Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Teleurstellingen over de gang van zaken werden nogmaals uitgesproken. "Ik voel me als volksvertegenwoordiger bewust uitgesloten door het college", zo zei Fred Walravens van Forum voor Democratie. Bij andere raadsleden is het gevoel niet zó sterk, maar ze vinden het wel jammer dat ze niet in vertrouwen zijn genomen. "Waarom zouden wij die informatie niet voor ons kunnen houden", vroeg PvdA-er Rob Lambert zich af. "We hebben daarvoor toch een eed of belofte afgelegd?"
Waar waren de raadsleden boos en teleurgesteld over?
Maandag 29 augustus kwam minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) in de Hedwigepolder langs om te praten met tegenstanders van ontpoldering. Haar bezoek was geheim, de burgemeester had vier raadsleden gevraagd bij het bezoek aanwezig te zijn. Dat laatste viel verkeerd bij de overige raadsleden. Die vinden dat ze in vertrouwen op de hoogte van het bezoek hadden moeten worden gebracht én dat de raad zelf had moeten kunnen beslissen welke raadsleden bij het bezoek aanwezig mochten zijn.
Na de ontstane ophef, reageerde de gemeente dat het achteraf gezien inderdaad beter was geweest om de uitnodiging van de raadsleden te bespreken met de fractievoorzitters. De gemeenteraadsvergadering was speciaal ingelast om over de gang van zaken rond het bezoek te praten.

'Een leger aan Statenleden en maar zes mensen van de gemeente Hulst'

Ook de provincie kreeg er van langs, door verschillende raadsleden, maar ook door burgemeester Jan-Frans Mulder. "Ik kreeg de onmogelijke opgave om zes mensen (twee collegeleden, vier raadsleden, red) naar voren te schuiven. Aan de andere kant zie ik dat er door de provincie zestien Statenleden in de rij gezet worden om bij het bezoek te zijn, dat is raar. Ik heb daar ontzettend veel last van gehad", zei hij. Al relativeert hij even later: "Zestien Statenleden kunnen in vijf minuten tijd nooit zoveel teweeg brengen als wij met z'n zessen hebben kunnen doen, na goede afstemming vooraf." De burgemeester kijkt namelijk wel met een tevreden blik naar de inhoud van het bezoek.

Niet Hulst waardig

Even liepen de gemoederen hoog op toen Walravens wethouder en loco-burgemeester Jean-Paul Hageman onderbrak. "Ik weiger meneer Walravens," riep Hageman met luide stem, "om de indruk te krijgen van u dat wij niet het vertrouwen hebben van u." Hij benadrukt meerdere keren: "Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Als dit de opmaat wordt tot de nieuwe bestuurscultuur... Ik denk niet dat dat Hulst waardig is."

Verkapte excuses

Iedereen is het over eens dat er lering uit de gang van zaken getrokken moet worden. "Ik zou het niet nog eens zo doen", concludeerde burgemeester Mulder aan het einde van de avond. Waarmee hij toch verkapte excuses maakte, volgens raadslid Tom Willaert Groot Hontenisse-Hulst. Daarvoor had Mulder al uitgelegd waarom hij de keuze gemaakt had om niet de voltallige raad te informeren over het bezoek. "Er is met klem gezegd: als het bezoek van de minister naar buiten komt, op wat voor manier dan ook, dan komt ze niet", vertelde hij. "Mij was het eraan gelegen dat dat bezoek door kon gaan."