Duizenden euro's schade bij fruittelers na noodweer: 'Deze wondjes gaan in no time rotten'

Fruittelers hebben veel schade door het noodweer van gisteravond. Vooral in Waarde, Rilland, Krabbendijke en Kloosterzande hagelde het en dat was funest voor de fruitoogst. De appels en peren zitten vol met beurse plekken. "Dit is geweldig frustrerend", aldus fruitteler Etiënne van der Wielen uit Kloosterzande.
De hagel van afgelopen nacht heeft veel schade aangericht bij fruittelers
"In deze Conference peer zitten vijf à zes plekken, gewoon door de schil heen", wijst Van der Wielen naar de peer in zijn hand. "Dat is hartstikke veel. Al die hagelsteentjes hebben allemaal kleine wondjes achtergelaten. In no time gaat dat rotten."

Duizenden euro's schade

De fruitteler is een van de vele gedupeerden die door de hagelbuien van afgelopen nacht een deel van zijn oogst kwijt is. "Op dit perceel zijn we afgelopen maandag begonnen met plukken, we hadden nog werk tot het einde van deze week." Door de vernielde oogst loopt Van der Wielen zo'n tienduizend euro mis. "En dat gaat dan alleen nog over de peren, mijn appels hebben ook flinke schade." Hij overweegt zelfs om de appels helemaal niet meer te plukken. "Het rendement is gewoon een stuk lager en het personeel kost ook geld. Daar gaan we gewoon niet uitkomen."
Fruitteler Etienne van der Wielen
Fruitteler Etienne van der Wielen © Omroep Zeeland
De teler is behoorlijk van zijn stuk gebracht door de gebeurtenis. "Neem van mij aan: normaal gesproken slaap ik goed, maar vannacht absoluut niet. Vanochtend had ik er nog een ei van in m'n maag. Dit hakte er behoorlijk in."

'Met die vruchten kan je niks'

Ook de oogst van fruitteler Theodoor Goud uit Waarde is voor een groot deel verpest: "Ze zijn heel erg beschadigd", zegt hij terwijl hij door zijn boomgaard loopt. "Met die vruchten kan je eigenlijk niks." Goud had een groot deel van zijn peren vooraf al verkocht, maar door de hagelschade kan het koopcontract alsnog ontbonden worden. Nu verdient hij er dus niks aan. "Daardoor is toch 25 tot 30 procent van mijn inkomsten verdwenen", zegt hij. "Dat is pijnlijk."
De oogst van deze fruitteler is verpest door de hagelbui: 'Dit is heel pijnlijk'
Ook voor hem is het niet rendabel om de peren allemaal te plukken. Wel hoopt hij, net als Van der Wielen, nog wat goede peren te vinden die nog in de bomen zitten verstopt. "Van dit ras kan je misschien zo'n dertig procent nog gebruiken. Misschien, misschien."