Twee ton voor bestrijding van 'groene monsters' die inheemse soorten verdrukken

Zeeland heeft steeds vaker te maken met agressieve oprukkende planten die hier niet thuishoren, invasieve exoten worden ze genoemd. Ze groeien zo hard dat andere planten weggedrukt worden en daarom moeten ze bestreden worden. Dit is moeilijk en duur, vandaar dat Stichting Landschapsbeheer Zeeland hulp heeft ingeroepen van de provincie. Zij stelt 200.000 euro beschikbaar om binnen vier jaar de exoten in te dammen.
veldbezoek exotenbestrijding Pijpelink
Gedeputeerde Anita Pijpelink en Sam Janse bezoeken het Vebenabos in Dishoek om het probleem van de reuzenberenklauw te bekijken © Omroep Zeeland
Een van de meest voorkomende exoten is de reuzenberenklauw. "We noemen ze de groene monsters. Ze hebben grote witte bloemschermen en enorme groene bladeren", vertelt Sam Janse van Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Daarnaast zijn ze niet bepaald ongevaarlijk. "Als je ze aanraakt kunnen ze ernstige brandwonden veroorzaken en als je het sap van de plant in je oog krijgt kun je zelfs blind worden."

Nieuwe zaailingen

Bij het Vebenabos in Dishoek groeien erg veel reuzenberenklauwen. Afgelopen zomer zijn er een aantal gemaaid door Staatsbosbeheer, maar het probleem voor volgend jaar ligt alweer op de loer. "De zaden worden via water en wind in grote hoeveelheid verspreid. Je ziet hier babyberenklauwen die in de zomer weer uitgebloeid zijn. Het is moeilijk om de plant te bestrijden en kost veel geld", zegt Janse.
Reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw is in het Vebenabos van Dishoek bestreden, maar de zaailingen vormen een nieuwe bedreiging © Omroep Zeeland
De reuzenberenklauw woekert al tientallen jaren in Zeeland, wat het lastig maakt om hem uit te roeien. "We moeten niet de illusie krijgen dat die nooit verdwijnt uit Zeeland. Waar we ons op moeten richten is het indammen van de plant om te voorkomen dat die ook op andere locaties gaat groeien," zegt gedeputeerde Anita Pijpelink.

Digitale kaart

Het geld dat beschikbaar wordt gesteld door de provincie wordt besteed aan een digitale kaart. "Die kaart is beschikbaar voor iedereen zodat het duidelijk wordt waar een invasieve exoot zich bevindt, of die al is aangepakt en of die nog een keer terugkomt", vertelt Janse. "Daarnaast willen we alle Zeeuwen uitnodigen om ons te helpen met het bestrijden van deze plant die hier niet thuishoort. Mocht je de hond uitlaten en er één tegenkomen, meld dit dan zodat wij erachteraan kunnen gaan", aldus Janse.