Zeeuwen vanaf 2023 alleen nog met een pas welkom bij milieustraten

De Zeeuwse milieustraten krijgen een toegangscontrolesysteem. Dat maakte het Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ) vandaag bekend. Vanaf 2023 kunnen alleen huishoudens hun afval nog kwijt bij de milieustraten. Op dit moment doen bedrijven en toeristen dat ook in grote mate, terwijl dit eigenlijk niet mag.
Laurens met zijn dochter bij milieustraat
Bezoekers van de milieustraat (archieffoto) © Omroep Zeeland
De milieustraten in Zeeland zijn tot nu toe vrij toegankelijk en uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk afval van inwoners uit Zeeland. Maar er wordt ook bedrijfsafval en toeristenafval aangeleverd bij de milieustraten. Dat is bijvoorbeeld afkomstig van recreatiebedrijven, maar ook van ZZP-ers, klusbedrijven, hoveniers en aannemers. Ook toeristen en eigenaren van tweede woningen bieden hun afval aan op de milieustraten.

Twee keer zoveel afval in Zeeland

Uit onderzoek in opdracht van het OLAZ blijkt dat in Zeeland gemiddeld twee keer zoveel afval per inwoner bij de milieustraten wordt gebracht, dan in de rest van het land. Om die hoeveelheid terug te dringen is nu een toegangscontrolesysteem bedacht.
"In de bestaande app van de Zeeuwse Reinigingsdienst komt een koppeling met een digitale pas voor de inwoners van Zeeland", zegt Kees Weststrate, voorzitter van het OLAZ. "Zeeuwen die niet met een digitale pas om kunnen gaan, krijgen een fysieke pas van hun gemeente. Met die pas kunnen ze bij een bezoek aan de milieustraat een slagboom openen en vervolgens hun afval wegbrengen."
Milieustraat Terneuzen
Drukte bij de milieustraat in Terneuzen © Omroep Zeeland
Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van hun afval. Zij mogen dat niet naar de milieustraat brengen. Bedrijven moeten dus een afvalverwerkingsbedrijf inschakelen en daar moeten ze voor betalen.
De kosten voor de hele operatie bedragen ongeveer twee miljoen euro, aldus Weststrate. "Afhankelijk van het aantal aangevraagde fysieke passen denken we dat dit ten hoogste drie miljoen kan worden. We denken dat bedrag binnen vijf jaar terug te verdienen doordat de hoeveelheid afval zal afnemen, dus ook onze kosten daarvan. We verwachten dat bepaalde afvalstromen, zoals sorteerbaar bouw- en sloopafval en hout jaarlijks met twintig tot veertig procent afnemen."
"Dat zijn de afvalstromen waarvan wij denken dat bedrijven en toeristen daarvoor verantwoordelijk zijn", zegt Weststrate. "Als die hoeveelheden volgens onze verwachting met twintig tot veertig procent teruglopen, besparen we veel geld."

Gratis

Vooralsnog is het toegangssysteem gratis. "Doel is om de hoeveelheid afval per inwoner in Zeeland fors terug te brengen", vervolgt Weststrate. "De afvalstromen grof huishoudelijk afval en sorteerbaar bouw- en sloopafval op de milieustraten tellen ook mee. Doel is om 100 kilo restafval per inwoner per jaar te halen. Dit kan daarbij voor een grote stap zorgen."
Milieustraat Terneuzen 2019
Eén van de beheerders van een milieustraat wijst de weg naar de goede container © Omroep Zeeland
Inwoners die hun pas zijn vergeten wanneer ze naar de milieustraat gaan, kunnen een eenmalige toegangspas krijgen, maar moet dan honderd euro betalen. "Een inwoner zal dan omdraaien en de pas alsnog gaan halen", aldus Weststrate. "Het moet partijen ontmoedigen die zonder pas hun afval willen afleveren in de milieustraat, zoals toeristen en zzp'ers."
Door de maatregel wordt ook duidelijk wie hoeveel afval komt brengen. "Met die data krijgen we echt inzichtelijk hoe het zit met de bezoekers van de milieustraten", zegt Paul Marinissen van de Zeeuwse Reinigingsdienst die de straten beheert. "Een zzp'er die voorheen op verschillende milieustraten zijn afval wegbracht, kan dat straks niet meer onopvallend doen."

OLAZ

In het OLAZ werken de dertien Zeeuwse gemeentes samen op het gebied van de verwerking van huishoudelijk afval. Het OLAZ behartigt ook de gezamenlijke belangen.
Onderdeel van het OLAZ is de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). Die beheert de dertien Zeeuwse milieustraten. De ZRD haalt ook het huishoudelijk afval op in de gemeentes Hulst, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis, Tholen en Veere.
Er is ook discussie over de toekomst van de milieustraten zelf. Verschillende milieustraten zitten erg nauw in hun jasje. De vraag is of elke gemeente nog haar eigen milieustraat moet houden of dat een aantal kan worden samengevoegd. Noord-Beveland wil haar milieustraat bijvoorbeeld niet kwijt, terwijl de gemeente Kapelle een gemeenschappelijke milieustraat in Goes wel ziet zitten.

Circulair ambachtscentrum

Gedacht wordt aan het omvormen van de milieustraten tot een circulair ambachtscentrum. Hier wordt ingezet op hergebruik van verschillende soorten afval. Bezoekers van zo'n circulair ambachtscentrum komen dan eerst langs afgiftepunten voor de kringloop, repair- en de ambachtswerkplaats. Alleen als hergebruik niet mogelijk is, gaat het afval naar de milieustraat.