Goes vangt 400 asielzoekers extra op in Zeelandhallen, de eersten arriveren dit weekend

De gemeente Goes gaat op dringend verzoek van staatssecretaris Eric van den Burg tot maximaal 400 extra asielzoekers opvangen in de Zeelandhallen. Het gaat om een crisisopvang om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.
Asielzoekers Zeelandhallen
Opvang asielzoekers in de Zeelandhallen © Omroep Zeeland
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat deze crisisopvang in de Zeelandhallen inrichten. De eerste asielzoekers arriveren waarschijnlijk al dit weekend.

'De nood is hoog'

Het college van burgemeester en wethouders stemt naar eigen zeggen in met het verzoek omdat de nood hoog is. "Er moet echt iets gebeuren om ervoor te zorgen dat mensen niet langer buiten hoeven te slapen in Ter Apel", aldus burgemeester Margo Mulder.
Er is al een noodopvang in de Zeelandhallen, daar verblijven 320 asielzoekers. Onlangs werd besloten om die noodopvang met een jaar te verlengen. Daar komt deze crisisopvang, met maximaal 400 asielzoeker, nu dus bij.

Kan verlengd worden

De crisisopvang duurt nog in ieder geval tot 20 september, maar daarna kan deze periode nog wel verlengd worden. "We vinden dat we onder deze omstandigheden ervoor moeten zorgen dat er naast de noodopvang ook crisisopvang in de Zeelandhallen mogelijk moet zijn", aldus Mulder.
De gemeente Goes heeft wel meerdere voorwaarden aan het COA gesteld, zo worden er geen asielzoekers uit veilige landen of vluchtelingen die geregistreerd staan als overlastgevers opgevangen.

Geplande evenementen gaan door

Verder heeft de politie volgens de gemeente genoeg capaciteit voor deze crisisopvang. Met Libema, eigenaar van de Zeelandhallen, is afgesproken dat de geplande evenementen door zullen gaan.