Middelburg verbreekt neerslagrecord: 'Het is vandaag puin ruimen en opdrogen'

Nog nooit viel er zoveel regen in Middelburg op een dag. Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag kwam er 72 millimeter uit de lucht vallen. Dat is ruim tien millimeter meer dan het oude record uit 2020. De buien van gisteren zorgden in heel Zeeland tot ondergelopen straten en flink wat woningen liepen waterschade op. Zoals in Middelburg waar bewoners vandaag puin ruimden.
Middelburg verbreekt neerslagrecord: 'Het is vandaag puin ruimen en opdrogen'
Zoals bij Corine en Bernard Vercouteren. Voor hun woning stond het water 26 centimeter hoog en liep het zo de woning binnen. Planten en heel veel modder heeft het duo al uit de woning geschept. In de tuin liggen deze middag veel spullen uit de schuur te drogen.
Gisteren waren ze niet thuis. Het echtpaar was weg voor een korte vakantie, maar werd gebeld door hun jongste zoon. Die begreep niet waarom het water in de douche niet wegspoelde, maar toen hij naar beneden liep stond hij tot zijn enkels in het water. "We hebben onze spullen maar gepakt en zijn naar huis gereden."
Neerslag Middelburg
Corine en Bernard Vercouteren hebben alles te droog gelegd in de tuin. © Omroep Zeeland
Het is zeker niet de eerste keer dat ze zo zijn getroffen. In 2015 stond ook heel de straat vol water en hadden omwonenden schade. Daarop nam de gemeente maatregelen door nieuwe rioolbuizen te leggen. "Toen zou het opgelost moeten zijn," vertelt Bernard. "Maar het is nu erger dan voorheen, dus we hebben echt met een nieuw probleem te maken."

'Een buientrein trok over Zeeland'

Volgens weerman Jules Geirnaerdt was er vrijdag en zaterdag een buientrein actief die bijna een etmaal over onze provincie denderde. Door de westenwind trokken forse regenbuien vanuit zee over de provincie waardoor records zijn verbroken. Vooral Walcheren, de Bevelanden en delen van Zeeuws-Vlaanderen moesten het ontgelden.
Dit soort neerslaggolven komen volgens de weerman wel vaker voor in de herfst, maar waren de omstandigheden van afgelopen dagen ideaal voor deze buientrein. "Het zeewater is zo'n drie graden warmer dan andere jaren. Daardoor is de kans op veel neerslag groter." Het aantal millimeters kwam gisteren regelmatig ver boven de 50. Aantallen die normaal in de hele maand september vallen.
Neerslag op vrijdag en zaterdag op verschillende plekken in Zeeland in millimeters
Aagtekerke - 76 mm
Middelburg - 72 mm
Domburg - 67 mm
Vlissingen - 46 mm
Wilhelminadorp - 77 mm
Terneuzen - 110 mm
De meldkamer werd platgebeld door mensen die schade aan hun woning hadden als gevolg van de wateroverlast. De Veiligheidsregio Zeeland riep mensen op om alleen bij acuut gevaar voor mens of dier te bellen. Het leverde ruim 200 meldingen op bij de alarmcentrale.

Afgelastingen

Vanwege de neerslag gingen diverse evenementen niet door. Zo is de opening van speeltuin De Witte Brug in Hulst afgelast en werd een markt in Oost-Souburg eerder gestopt. Ook gingen diverse wedstrijden in de amateursport niet door.