Ada Geuze snelste vrouw in marathon van Antwerpen

Ada Geuze uit Middelburg heeft verrassend de marathon van Antwerpen op haar naam geschreven. In de Belgische havenstad kwam de Middelburgse na 3:06'24 als eerste vrouw over de streep. Daarmee is ze de eerste Nederlandse die zegeviert in de 33 edities tellende marathon van Antwerpen.
Ada Geuze
Ada Geuze op het hoogste schavot in Antwerpen © Marcel Adriaanse
Geuze ging goed van start en vond zich na twintig kilometer alleen op kop. In haar kielzog liepen twee Belgen; Elizabeth van Rompuy - zij had een achterstand van veertig seconden - en tweevoudig winnares Mieke Dupont, die al meer dan een minuut achter liep. Geuze raakte niet van slag door de onverwachte voorsprong en hield een goede tred. Bij het opdraaien van de Grote Markt was haar voorsprong geslonken tot iets meer dan een halve minuut op Els Buyl, die de twee andere Belgen ondertussen had ingehaald. De overwinning kwam voor Geuze niet meer in gevaar, ze eindigde uiteindelijk met iets meer dan twintig seconden voorsprong op Buyl.

Alles volgens plan

Geuze zelf was zeer tevreden met het verloop van de race. "Er waren goede omstandigheden, het was droog, er was weinig wind en de temperatuur was aangenaam. Ik kwam er gaandeweg de wedstrijd achter dat ik de laatste overgebleven vrouw vooraan was en toen heb ik de race eigenlijk volgens plan uitgelopen. Aan het eind merkte ik, vooral op de kinderkopjes, dat de kilometers begonnen te tellen. Maar ik heb de finish op adrenaline en euforie gehaald!"
De Middelburgse toont al weken goede vorm; in augustus was ze al de snelste in de halve marathon bij de Vesting-Run in Hulst en bij de Halve van Westenschouwen.