Domburg krijgt een dementievriendelijke looproute

In Domburg wordt een dementievriendelijke looproute aangelegd. Tussen zorgcentrum SVRZ Simnia Domburg en de Albert Heijn worden speciale stoeptegels geplaatst zodat mensen met dementie de weg niet kwijtraken. Wethouder Marcel Steketee en gedeputeerde Harry van der Maas leggen vandaag symbolisch de laatste tegel.
Dementievriendelijke boodschappenroute
In de Utrechtse wijk Oudwijk is een soortgelijke dementievriendelijke boodschappenroute gerealiseerd © ANP
Volgens de gemeente Veere is het belangrijk om herkenbaarheid en duidelijkheid te creëren in de openbare ruimte. Op die manier blijft de oriëntatie van de dementerenden zo goed mogelijk. Op de tegels in het trottoir worden daarom afbeeldingen gezet. Op de route naar de supermarkt staan er winkelwagentjes op de tegels, en op de route terug naar het zorgcentrum staat een huisje.

Goed over nagedacht

"We hebben al een tijdje nagedacht hoe we hiermee om zouden kunnen gaan", vertelt Steketee. "Het is slechts vierhonderd meter tussen de supermarkt en Simnia, maar daar kunnen ze al de weg kwijtraken." Daarom is er gekozen om te werken met duidelijke pictogrammen. "Het is heel belangrijk dat ze nog gewoon mee kunnen doen met de samenleving. Met die afbeeldingen hebben ze een houvast", vertelt Steketee.
Marcel Steketee vertelt over de dementievriendelijke route