'Veiligelanders' slapen op rotonde bij noodopvang Zeelandhallen

Op de rotonde bij de Zeelandhallen in Goes hebben afgelopen nacht meerdere asielzoekers buiten geslapen. Afgelopen weekend kwam in Goes een groep vluchtelingen uit Ter Apel aan. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waren de buitenslapers zogenoemde 'veiligelanders', die niet in aanmerking komen voor de noodopvang.
Veiligelanders zijn mensen uit landen die door Nederland als veilig zijn bestempeld. Deze mensen moeten ook door het COA worden opgevangen. Alleen is de afspraak met de gemeente Goes gemaakt dat er in de Zeelandhallen geen veiligelanders worden opgevangen. In Ter Apel zijn er acht mensen in de bus naar Goes gestapt die uit veilige landen komen. Hen is dan ook de toegang tot de Zeelandhallen ontzegd.
Een woordvoerder van het COA laat weten dat voor de acht vluchtelingen een taxi terug naar Ter Apel is geregeld. Vier van de acht weigerden in de taxi te stappen. Ze hebben wel het terrein verlaten en zijn op de rotonde gaan liggen. Daarop besloot het COA de politie te bellen.

'Gewoon laten liggen'

De politie heeft besloten de asielzoekers gewoon te laten liggen. Volgens een woordvoerder is de situatie uitvoerig bekeken en na overleg met een leidinggevende is dit besluit genomen. "De situatie was niet gevaarlijk, de buitenslapers brachten de verkeersveiligheid niet in gevaar en zorgden niet voor overlast. Wij konden ze niet aanhouden", zegt woordvoerder Willem van Hooijdonk.
Of de asielzoekers nu nog bij de rotonde zijn of dat ze ergens anders zijn, is niet bekend.