Nieuwe boek topkok Sergio Herman is ode aan de mosselen

Hommage is het nieuwste boek van topkok Sergio Herman. Vanmiddag werd het gepresenteerd in Yerseke. Het boek is een ode aan de mosselen, zijn jeugd en aan zijn ouders, waaronder vader Ronnie.
Boek Sergio Herman
Sergio Herman met zijn nieuwe boek © Omroep Zeeland
Ronnie Herman was chef-kok in Oud Sluis toen het nog een visrestaurant gespecialiseerd in mosselen was. Sergio groeide als kind op in het restaurant: "Ik rook altijd de geur van mosselen die opsteeg door de houten vloer naar ons huis boven het restaurant. Ik heb ook alle dingen gedaan in de zaak, maar mosselen bereiden vond ik als kleine jongen het mooist." Herman nam later de zaak van zijn ouders over en verdiende daar drie Michelinsterren.

Meest persoonlijke boek

Volgens Herman is Hommage zijn meest persoonlijke boek: "Dit staat symbool voor mijn hele jeugd, mijn leven. Mensen onderschatten ook de kunst van het mosselen koken. Dat is echt seconden werk. Daar heb ik veel van geleerd. Buiten het mosselseizoen mocht ik mijn ding doen als kok in het restaurant. Ik wilde toch meer haute cuisine. Op den duur werd het mosselseizoen steeds langer en dan baalde ik want dan moest ik weer mosselen bereiden. Mijn ma heeft me toen verlost en mijn vader gezegd te stoppen en toen mocht ik mijn ding gaan doen."
Sergio Herman
Ans en Sergio Herman © Omroep Zeeland
De presentatie van het boek was in het mosseldorp Yerseke. Het trok flink wat belangstellenden, waaronder een aantal kookboekenschrijvers. Ook Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt was aanwezig. Net als flink wat Belgische media.

Kookboerderij op lange baan

Op de presentatie werd ook bekend dat de plannen voor de kookboerderij in Terhofstede op de lange baan zijn geschoven. Daar zou een oude boerenschuur en woonhuis worden verbouwd, maar dit is op de langebaan geschoven.