Vrijwillig gedegradeerd en tóch ambitieus: de hockeysters van Rapide zijn het

Jarenlang waren ze als derdeklasser de hoogst spelende Zeeuwse hockeyclub, het damesteam van Rapide Hulst. Tot dit seizoen, na een vrijwillige degradatie nog wel. Het lijkt de schrik van iedere sporter, maar de vereniging uit Zeeuws-Vlaanderen hoopt dat het nieuwe seizoen deuren opent, voor jong talent bijvoorbeeld.
Vrijwillig gedegradeerd en tóch ambitieus: de hockeysters van Rapide zijn het
Natuurlijk is het nooit leuk, erkent Cindy Martens, coach van dames 1 van Rapide, maar noodzakelijk was het wel, die vrijwillige degradatie. "We hebben na vorig seizoen afscheid genomen van een hoop speelsters, veel ervaren krachten, die de kar trokken. Dat hebben we aangevuld met speelsters uit lagere elftallen en veel jeugd."

Piepjonge ploeg

Bij Rapide zijn ze van mening dat het nieuwe team erbij gebaat is eerst ervaring op een lager niveau op te doen. En dus speelt de ploeg dit seizoen in de 4e klasse. "Door nu een stap terug te doen, hopen we er in de toekomst weer een of twee vooruit te zetten", aldus Martens.
De nieuwe ploeg is piepjong. Emelie Antheunis is pas 22 jaar, maar de oudste en meest ervaren speelster. Ze deelt de kleedkamer met veel meiden die een stuk jonger zijn en nog nauwelijks ervaring hebben in het seniorenhockey, maar wel talentvol zijn, zoals de zeventienjarige Nathalie de Deckere.

Studerende speelsters

Zoals wel meer verenigingen in Zeeuws-Vlaanderen kampt ook Rapide met het probleem om uitwonende studenten te behouden voor het team. "Veel speelsters studeren buiten de provincie en kunnen het dan na een aantal jaar niet meer opbrengen om ieder weekend terug te komen voor de hockey", zegt Martens daarover.
Hockey-Rapide-Hulst
De hockeysters van Rapide tijdens een training © Omroep Zeeland
De vereniging signaleert dit ook en probeert daar dan ook actief op in te spelen, door de trainingstijd erop aan te passen. "We trainen op vrijdagavond, zodat studerende speelsters ook na college nog kunnen spelen." Plezier is wat haar betreft net zo belangrijk als presteren. "Als dat er is in het team bind je leden ook echt aan de vereniging."

Dromen van 2e klasse

Het in stand houden van het nieuwe, talentvolle team wordt misschien wel de belangrijkste doelstelling voor de komende jaren van Rapide. "Het liefst zien we natuurlijk dat het gros van de meiden hier over een paar jaar nog steeds speelt", aldus Martens, die ondanks de degradatie onverminderd ambitieus blijft. "We willen graag weer terug, het liefst zo snel mogelijk. En stiekem droom ik zelfs van de 2e klasse..."