16-jarige verdachte dodelijke steekpartij studentenfestival langer vast, eerder veroordeeld voor twee overvallen

De 16-jarige Middelburger die wordt verdacht van het doodsteken van Rainee (20) op het Bellamypark in Vlissingen, blijft nog veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Middelburg vanmiddag bekendgemaakt. De verdachte zou donderdagavond bij een studentenfestival op het Bellamypark de 20-jarige student hebben neergestoken. Nog geen uur later werd de verdachte aangehouden in de wijk Dauwendaele in Middelburg.
Rainee
Rainee overleed op 20-jarige leeftijd © Familie Rainee
Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de verdachte eerder is veroordeeld voor een overval op een cafetaria en een juwelier in Middelburg. Bij die laatste overval in augustus 2020, stak de toen 15-jarige Middelburger de eigenaar twee keer in zijn zij. Het slachtoffer lag voor zijn verwondingen lange tijd in het ziekenhuis.
De overval op de juwelier mislukte. De jongen vluchtte omdat hij achterna werd gezeten door de filiaalmanager. Lange tijd is er gezocht naar de dader en zelfs het tv-programma Opsporing Verzocht werd ingeschakeld. Een week later werd hij thuis door de politie van zijn bed gelicht.
steekpartij Middelburg juwelier
De juwelier die werd overvallen © Omroep Zeeland
Eerder dat jaar overviel de jongen cafetaria De Friethoek in Middelburg. Samen met een handlanger kwam hij gemaskerd de zaak binnen en bedreigden ze de eigenaresse met een mes. Er werd geld, persoonlijke papieren en een telefoon buitgemaakt.

Verdachte zat nog in zijn proeftijd

De jongen kreeg in maart vorig jaar een celstraf van 315 dagen voorwaardelijk. Na aftrek van het voorarrest moest hij na de rechtszaak nog drie maanden naar de gevangenis. De jongen kreeg twee jaar proeftijd en daar zat hij afgelopen donderdag nog in.
Bloemen, kaartjes en vlag halfstok bij Scada voor neergestoken mbo-student Rainee
Bloemen, kaartjes en vlag halfstok bij Scada voor neergestoken mbo-student Rainee © Omroep Zeeland
Slachtoffer Rainee (20) stierf op het Bellamypark waar donderdag het Kick Off studentenfestival werd gehouden. Daar werden de afgelopen dagen bloemen en kaartjes neergelegd. De schok was groot bij omwonenden en studenten. Klasgenoten en docenten van de Scalda-opleiding Metaal en Werktuigbouwkunde omschrijven Rainee als vriendelijk, vrolijk en altijd bereid om anderen te helpen.

Doneeractie begrafeniskosten

Zijn voetbalclub VC Vlissingen gelastte alle wedstrijden dit weekend af door het overlijden van hun clubgenoot. In een reactie omschrijft de club Rainee als een vrolijke jongen die altijd met een glimlach op zijn gezicht rondliep. De familie heeft een doneeractie op touw gezet om de begrafeniskosten te betalen. Binnen een dag was het streefbedrag van 8.500 euro bij elkaar gehaald.