Perceel van Arno Vael is een moeras: 'Drassigheid is funest voor de aardappelen'

Het perceel van aardappelteler Arno Vael uit Zaamslag lijkt wel een moeras. Er staat nog steeds water in de geulen tussen de aardappelen van afgelopen zaterdag. Het water kan nergens heen want er zijn geen omliggende sloten. Die nattigheid is funest voor de aardappelen: "Het rottingsproces treedt in als de aardappelen vierentwintig uur onderwater staan, drie hectare kan ik als verloren beschouwen."
Een groot deel van de aardappelen van teler Arno Vael is verrot door de hevige regenval
Boeren hebben deze zomer flinke klappen gekregen door de langdurige droogte en nu dus door de regen. "Hier baal ik enorm van, het hele jaar heb ik mijn best gedaan en netjes gewerkt. We hebben de droogte overwonnen en de aardappelen groeiden redelijk. Nu stonden we op het punt om te oogsten, maar vanwege de hevige regenval kunnen we hier niet aan beginnen. Ik heb zo'n hevige regenval nog nooit meegemaakt", zegt Vael.

Geen verzekering

De aardappelteler is niet verzekerd voor de derving van zijn product vanwege het slechte weer. "Aan die verzekering hangt ook een flink prijskaartje, maar ik ga het wel overwegen om af te sluiten. We zijn als boeren afhankelijk van het weer en als het zo onstabiel is dan komen onze inkomsten wel in gevaar. We hebben daarnaast te maken met een enorme kostenstijging. De rekeningen moeten wel betaald worden", vertelt Vael.
Flinke neerslag D3
Aardappelteler Arno Vael kan een groot deel van zijn aardappelen weggooien © Omroep Zeeland
Om te voorkomen dat zijn land in de toekomst opnieuw overstroomt heeft hij een idee: "Ik wil het perceel vlak trekken waardoor er minder hoogteverschil ontstaat en er dus ook minder water in de geulen komt te staan, maar ik hoop natuurlijk dat we de ergste regen hebben gehad en dit niet meer in deze hoeveelheid voorkomt", aldus Vael.