Speciale verkeersles voor jongeren: 'Ik mocht de bestuurder afleiden door een telefoon voor zijn neus te houden'

Passagiers die de chauffeur in hun auto zoveel mogelijk afleiden. Voor één keer mag het tijdens de verkeerslessen die middelbare scholieren deze weken krijgen in Goes. Het programma heet GRIP junior en is een samenwerking tussen ROVZ, verzekeringsmaatschappij ZLM en autobedrijf Poppe. Doel is om de jongeren te leren dat je ook als bijrijder een rol hebt om veilig van A naar B te komen.
grip junior
Scholieren mochten met verschillende auto's rijden tijdens grip junior © Omroep Zeeland
De scholieren in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar mogen, onder begeleiding van een instructeur, om de beurt zelf achter het stuur zitten. Ze slalommen door een parcours en doen een remproef. Andere leerlingen nemen plaats op één van de passagiersplekken achterin en spelen voor stoorzender.
Yannick van het Reynaertcollege uit Hulst vindt het wel een leuke ochtend. "Ik mocht de bestuurder afleiden door een telefoon voor z'n neus te houden", vertelt hij lachend. "In het echt zou ik dat niet doen. Laatst toen mijn zus wilde appen achter het stuur heb ik er wel wat van gezegd. Ik zei dat ik het niet fijn vond."
"Dat is eigenlijk precies wat we willen bereiken met deze dagen", zegt Fleur Alting, manager Veiligheid & Innovatie van ZLM. "Als we hiermee een ongeluk kunnen voorkomen, dan hebben we ons doel bereikt."
Grip junior
Grip junior © Omroep Zeeland
Scholier Marlon heeft wel eens meegemaakt dat zijn vader afgeleid was in de auto. "Mijn vader deed irritant tegen me, toen gaf ik een tik terug. Niet de bedoeling, maar hij was al afgeleid, want m'n vader begon."

Ongeluk

Bij Jesse zorgde de afleiding ervoor dat er een ongeluk ontstond. "Ik zat te praten met de bestuurder die daardoor werd afgeleid. Iemand op de achterbank schrok ineens van iets, waardoor de bestuurder een ruk aan zijn stuur gaf. En toen tolden we weg."

Meer thema's

Door het organiseren van deze dagen hoopt ZLM dat scholieren in gesprek gaan over thema's waardoor dagelijks slachtoffers vallen. "We hebben het dan over afleiding van de bestuurder, met drank op achter het stuur, maar ook de snelheid waarmee wordt gereden en het dragen van een autogordel", aldus Alting.
Het programma wordt elke week van maandag tot en met donderdag gegeven op het ZLM veiligheidspark in Goes aan scholieren van middelbare scholen in Zeeland. Het project duurt nog tot 13 oktober.