Miljoenentekort dreigt voor Zeeuwse GGD: 'De bodem is bereikt'

De GGD Zeeland verkeert in financiële nood. Komende week krijgen alle dertien Zeeuwse gemeenten een brief, waarin de GGD vraagt om extra geld om een gat van miljoenen euro's te dempen.
Het hoofdkantoor van de GGD Zeeland in Goes
Het hoofdkantoor van de GGD Zeeland in Goes © ANP
In een schriftelijke verklaring van de GGD Zeeland staat dat 'we op onderdelen - als gevolg van jarenlange bezuinigingen en steeds grotere uitdagingen - de bodem hebben bereikt.' Als voorbeelden van die extra uitdagingen wordt de bestrijding van infectieziekten genoemd en vraagstukken over milieu en gezondheid.
Hoe groot het tekort precies is, wil woordvoerder Patricia Stoel niet zeggen. Wel dat het om 'miljoenen euro's' gaat op een totale begroting van 24 miljoen euro. GGD-directeur Joke Gaemers wil pas later een toelichting geven.

Extra geld

De dertien Zeeuwse gemeenten krijgen volgende week een voorstel, om extra geld aan de GGD Zeeland te geven 'om de basis van de organisatie op orde te krijgen.' Komt dat geld er niet, dan is het de vraag of de GGD haar werk nog wel kan blijven doen, staat in de schriftelijke verklaring. In een overleg met Zeeuwse wethouders gaf Gaemers afgelopen week al aan dat haar organisatie in het bestaan wordt bedreigd.

Gemeenten drongen aan op bezuinigingen

De Zeeuwse GGD wordt betaald door onder meer het Rijk en gemeentes. De dertien Zeeuwse gemeentes drongen in het verleden vaak aan op bezuinigingen bij de GGD, omdat ze vonden dat ze er te veel geld aan kwijt waren.
Die bezuinigingen resulteerden in een grote reorganisatie in 2015, waarbij het aantal managers werd verminderd. Ook sneed de GGD in voorzieningen: zo is een aantal consultatiebureaus in de provincie gesloten.
De GGD Zeeland speelt een grote rol in de gezondheidszorg in onze provincie. Uiteenlopend van consultatiebureaus, schoolartsen en jeugdzorg voor kinderen tot de bestrijding van infecties zoals corona. Maar ook bijvoorbeeld de bestrijding van geslachtsziekten, reis-inentingen en medisch toezicht op allerlei instellingen behoort tot de taken.