Wereldprimeur in Hansweert: Zeeuwse baggerblokken op dijk geplaatst

Het moet de toekomst van dijkversterking in Nederland (en misschien ook wel de rest van de wereld) worden. Zetblokken, gemaakt van Zeeuwse bagger uit sloten en watergangen. Het idee voor die baggerstenen ontstond in 2019 en vanaf vandaag liggen ze op de dijk bij Hansweert. Daar wordt tot 2025 een proef gedaan om te kijken of deze zetblokken ook echt de toekomst zijn.
Zetblokken van bagger in Hansweert: een wereldprimeur
Het idee is een wereldprimeur en in Zeeland ontstaan. Ingenieur Jelle-Jan Pieterse, die bij het waterschap werkt aan dijkversterkingsprojecten, bedacht het tijdens een fietstocht samen met Hugo Ekkelenkamp uit Zierikzee, mede-eigenaar van Netics (een gespecialiseerd bedrijf dat werkt met baggerspecie). "Dat was in 2019", vertelt Pieterse. "Vorig zijn we gestart in het laboratorium en in juni van dit jaar zijn we begonnen met het produceren van de blokken met een speciale pers." Nu zijn de baggerstenen, die voor 35 procent uit bagger bestaan, dus op de dijk gelegd voor de proef. De overige 65 procent van de baggersteen bestaat uit grind, zand en een beetje cement

Zware storm en golven

De proef duurt tot 2025 en moet bijvoorbeeld aantonen hoe de stenen zich houden bij zware storm. "Dat zijn natuurlijk zaken die we in het laboratorium niet hebben kunnen testen", legt Pieterse uit. "We moeten ook bijvoorbeeld kijken wat hoge golven voor de zetblokken betekenen."
Beluister hier de reportage waarin de proef met zetstenen van bagger wordt uitgelegd
Waterschapsbestuurder Philippe Keller is maar wat trots op het project met de zetblokken van bagger. "We willen een dijkbekleding die beton kan vervangen, die duurzaam is, die circulair is en al onze dijken kan bekleden. En dit is ook nog eens lokaal, met Zeeuwse bagger. Dat is ook goed voor de duurzaamheid, omdat het niet meer nodig is om betonblokken van ver te laten komen. Deze proef wordt in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) met grote belangstelling gevolgd", weet Keller.
Zetstenen van bagger
Philipp Keller en Jelle-Jan Pieterse van waterschap Scheldestromen zijn trots op de zetstenen van baggerafval © Omroep Zeeland
Dat deze manier van dijkversterking duurzamer is, is duidelijk. Goedkoper dan betonblokken is het niet. Nog niet, denkt Pieterse. "Want het kan zeker ook goedkoper gaan worden. De materialen zijn al goedkoper, maar de snelheid van produceren maakt het nu nog duurder. Als we er in slagen om dat op te schroeven, ben ik ervan overtuigd dat het ook goedkoper wordt dan beton."